Możliwość wybrania 2 delegacji z 17 dziewczyn i 14 chłopców

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Niebieskooka_92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 31 sie 2009, o 17:30
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Możliwość wybrania 2 delegacji z 17 dziewczyn i 14 chłopców

Post autor: Niebieskooka_92 »

Witam ...
proszę o pomoc w rozwiązaniu i wytłumaczeniu następującego zadania ..

Zadanie
Z klasy , w której jest 17 dziewczynek i 14 chłopców , wybieramy dwuosobową delegację . Na ile sposobów możemy wybrać delegację ?


Z góry wielkie dzięki
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10211
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2359 razy

Możliwość wybrania 2 delegacji z 17 dziewczyn i 14 chłopców

Post autor: Dasio11 »

Nic skomplikowanego, po prostu

\(\displaystyle{ {17+14 \choose 2}}\)
Awatar użytkownika
qba1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xXx
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 40 razy

Możliwość wybrania 2 delegacji z 17 dziewczyn i 14 chłopców

Post autor: qba1337 »

\(\displaystyle{ C^{2}_{31} = {31 \choose 2}= \frac{30*31}{2} = 465}\)
ODPOWIEDZ