Witam! Mam problem z rozwiązaniem zadania:
Prawdopodobieństwo trafienia do kosza wynosi 1/3. Wykonujemy serię trzech takich rzutów. Niech X oznacza liczbę trafień do kosza. Wyznaczyć rozkład zmiennej X.
Bardzo proszę o pomoc.
problem z rozwiązaniem zadania ze statystyki
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
problem z rozwiązaniem zadania ze statystyki
X - zmienna określająca liczbę trafień do kosza. Zatem X może być równe 0, 1, 2 i 3. Prawdopodobieństwo tego, że X=0 policzymy korzystając ze schematu Bernoulliego: \(\displaystyle{ n=3}\) - liczba prób, \(\displaystyle{ k=0}\) - liczba sukcesów, \(\displaystyle{ p=\frac{1}{3}}\) - prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie. Zatem
\(\displaystyle{ P(X=0)= {3 \choose 0} \cdot \left( \frac{1}{3} \right)^0 \cdot \left( \frac{2}{3} \right)^3}\).
Podobnie liczymy pozostałe prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ P(X=1)= {3 \choose 1} \cdot \left( \frac{1}{3} \right)^1 \cdot \left( \frac{2}{3} \right)^2}\)
\(\displaystyle{ P(X=2)= {3 \choose 2} \cdot \left( \frac{1}{3} \right)^2 \cdot \left( \frac{2}{3} \right)^1}\)
\(\displaystyle{ P(X=3)= {3 \choose 3} \cdot \left( \frac{1}{3} \right)^3 \cdot \left( \frac{2}{3} \right)^0}\)
\(\displaystyle{ P(X=0)= {3 \choose 0} \cdot \left( \frac{1}{3} \right)^0 \cdot \left( \frac{2}{3} \right)^3}\).
Podobnie liczymy pozostałe prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ P(X=1)= {3 \choose 1} \cdot \left( \frac{1}{3} \right)^1 \cdot \left( \frac{2}{3} \right)^2}\)
\(\displaystyle{ P(X=2)= {3 \choose 2} \cdot \left( \frac{1}{3} \right)^2 \cdot \left( \frac{2}{3} \right)^1}\)
\(\displaystyle{ P(X=3)= {3 \choose 3} \cdot \left( \frac{1}{3} \right)^3 \cdot \left( \frac{2}{3} \right)^0}\)
problem z rozwiązaniem zadania ze statystyki
a jak policzyć to 3 na dole 1 w nawiasie bez kreski ułamkowej?
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
problem z rozwiązaniem zadania ze statystyki
Chyba chodzi Ci o symbol Newtona. Ogólny wzór wygląda tak
\(\displaystyle{ {n \choose k} =\frac{n!}{(n-k)!\cdot k!}}\),
zatem
\(\displaystyle{ {3 \choose 1}=\frac{3!}{(3-1)!\cdot 1!}=\frac{3!}{2!\cdot 1}=\frac{2!\cdot 3}{2!}=3}\)
\(\displaystyle{ {n \choose k} =\frac{n!}{(n-k)!\cdot k!}}\),
zatem
\(\displaystyle{ {3 \choose 1}=\frac{3!}{(3-1)!\cdot 1!}=\frac{3!}{2!\cdot 1}=\frac{2!\cdot 3}{2!}=3}\)
problem z rozwiązaniem zadania ze statystyki
bardzo dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze jeden podpunkt do tego zadania: znaleźć prawdopodobieństwo zdarzenia, że przynajmniej raz trafiono do kosza.
problem z rozwiązaniem zadania ze statystyki
Witam,
Mam dwa zadania ze statystyki. Proszę o pomoc.
Wartość jednorazowych zakupów mieszkańców osiedla w najbliższym supermarkecie jest zmienną losową o rozkładzie normalnym N(38,5, 15). Jeśli w ciągu dnia supermarket odwiedza średnia 500 mieszkańców to jak często obrót przekracza 20.000?
Na podstawie spisu powszechnego ustalono następujące charakterystyki wydatków gospodarstw domowych w Polsce na usługi:
- miasta średnio 172 zł z odchyleniem 15 zł
- wieś średnio 180 zł z odchyleniem 20 zł
Jakie jest prawdopodobieństwo że na podstawie wylosowanych 150 gospodarstw miejskich i 200 wiejskich będziemy mogli stwierdzić że różnica pomiędzy średnimi wydatkami na usługi zawiera w przedziale 8-15 zł?
Bardzo dziękuję za pomoc!
Mam dwa zadania ze statystyki. Proszę o pomoc.
Wartość jednorazowych zakupów mieszkańców osiedla w najbliższym supermarkecie jest zmienną losową o rozkładzie normalnym N(38,5, 15). Jeśli w ciągu dnia supermarket odwiedza średnia 500 mieszkańców to jak często obrót przekracza 20.000?
Na podstawie spisu powszechnego ustalono następujące charakterystyki wydatków gospodarstw domowych w Polsce na usługi:
- miasta średnio 172 zł z odchyleniem 15 zł
- wieś średnio 180 zł z odchyleniem 20 zł
Jakie jest prawdopodobieństwo że na podstawie wylosowanych 150 gospodarstw miejskich i 200 wiejskich będziemy mogli stwierdzić że różnica pomiędzy średnimi wydatkami na usługi zawiera w przedziale 8-15 zł?
Bardzo dziękuję za pomoc!