Okteśl przestrzeń zdarzeń elementarnych:
a) losowania jednej kuli z urny, w której są 3 kule białe, 2 czerwone i 1 niebieska
b) losowania dwóch kuli z urny, w której są 2 kule białe i 3 czerwone
c) losowania 3 osób z grupy pięcioosobowej
d) losowania ze zwracaniem dwóch liczb sposród liczb: 1, 2, 3, 4, 5,
e) losowania bez zwracaniem dwóch liczb sposród liczb: 1, 2, 3, 4, 5,
Przestrzeń zdarzeń elementarnych
- siabal
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 01:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Przestrzeń zdarzeń elementarnych
a) \(\displaystyle{ \Omega =\lbrace kb, kcz, kn\rbrace}\)
b) \(\displaystyle{ \Omega =\lbrace \omega= \lbrace \omega_1 , \omega_2 \rbrace : \omega_1, \omega_2 \in \lbrace kb, kcz, kn\rbrace \rbrace}\)
c) \(\displaystyle{ \Omega = \lbrace \omega = \lbrace \omega_1 , \omega_2, \omega_3 \rbrace : 1 \le \omega_i \le 5, i=1,2,...,5 \rbrace}\)
d)\(\displaystyle{ \Omega =\lbrace \left{ \omega = \left( \omega_1 , \omega_2, \right) : 1 \le \omega_i \le 5, i=1,2,...,5 \rbrace}\)
e)\(\displaystyle{ \Omega =\lbrace \omega = \lbrace \omega_1 , \omega_2, \rbrace : 1 \le \omega_i \le 5, i=1,2,...,5 \rbrace}\)
dla c)d)e) \(\displaystyle{ \omega_i \in \mathbb{Z}}\)
b) \(\displaystyle{ \Omega =\lbrace \omega= \lbrace \omega_1 , \omega_2 \rbrace : \omega_1, \omega_2 \in \lbrace kb, kcz, kn\rbrace \rbrace}\)
c) \(\displaystyle{ \Omega = \lbrace \omega = \lbrace \omega_1 , \omega_2, \omega_3 \rbrace : 1 \le \omega_i \le 5, i=1,2,...,5 \rbrace}\)
d)\(\displaystyle{ \Omega =\lbrace \left{ \omega = \left( \omega_1 , \omega_2, \right) : 1 \le \omega_i \le 5, i=1,2,...,5 \rbrace}\)
e)\(\displaystyle{ \Omega =\lbrace \omega = \lbrace \omega_1 , \omega_2, \rbrace : 1 \le \omega_i \le 5, i=1,2,...,5 \rbrace}\)
dla c)d)e) \(\displaystyle{ \omega_i \in \mathbb{Z}}\)