Prawdopodobieństwo - urna
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 18 paź 2005, o 11:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
Prawdopodobieństwo - urna
W pierwszej urnie jest 6 kul czarnych i 4 białe , a w drugiej urnie jest 7 kul czarnych i 8 kul białych. Losujemy dwie kule bez zwracania z pierwszej urny i dwie kule ze zwracaniem z drugiej urny. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie trzech kul białych?
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 21 sty 2006, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Prawdopodobieństwo - urna
hmm, jak się nie wie jak zrobić takie zadanko, to zawsze można sobie narysować drzewko prawdopodobieństw, później wymnożyć odpowiednie gałęzie i dodać do siebie...
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
Prawdopodobieństwo - urna
narysuj sobie drzewko składające się z 4 gałęzi w dół i oczywiście z z każdej gałęzi idzie po 2 czyli Kule czarne i białe. Pierwsze 6 gałezi od góry to są kule z 1 urny gdzie losujesz bez zwracania. Natomiast pozostale losujesz i zwracasz kule. Przy kazdej gałezi piszesz prawdopodobieństwo wylosowania kuli. Potem wybierasz gałęzie(drogi w dół) gdzie są 3 kule białem i 1 czarna i obliczas prawdopodobieństwo.
odpowiedz to (chyba żę sie pomyliłem ) \(\displaystyle{ \frac {416}{2025}}\) jak bys miał problemy to pisz. A wytłumacze
odpowiedz to (chyba żę sie pomyliłem ) \(\displaystyle{ \frac {416}{2025}}\) jak bys miał problemy to pisz. A wytłumacze
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1 raz
Prawdopodobieństwo - urna
Mógłby ktoś wytłumaczyć jak to dobrze zrobić? Liczę to i wychodzi mi że prawdopodobieństwo jest równe \(\displaystyle{ \frac{368}{3375}}\) a powinno być dwa razy większe
Rozwiązuję to w ten sposób:
\(\displaystyle{ \[\frac{4}{{10}} \cdot \frac{3}{9} \cdot \frac{7}{{15}} \cdot \frac{8}{{15}} + \frac{4}{{10}} \cdot \frac{6}{9} \cdot \frac{8}{{15}} \cdot \frac{8}{{15}} = \frac{{1536}}{{20250}} = \frac{{368}}{{3375}}\]}\)
Doliczyłem się dwóch różnych możliwości aby otrzymać dokładnie trzy kule białe. Albo z pierwszej będą dwie białe a z drugiej jedna czarna, albo z pierwszej jedna biała a z drugiej dwie czarne. To co przed znakiem dodawania dotyczy pierwszej opcji a to co po znaku dodawania dotyczy drugiej opcji. Czego tutaj nie uwzględniłem?
PS. nie chce zakładać nowego tematu (skoro istnieje taki sam) więc musze pobawić sie w archeologa
Pozdrawiam
Rozwiązuję to w ten sposób:
\(\displaystyle{ \[\frac{4}{{10}} \cdot \frac{3}{9} \cdot \frac{7}{{15}} \cdot \frac{8}{{15}} + \frac{4}{{10}} \cdot \frac{6}{9} \cdot \frac{8}{{15}} \cdot \frac{8}{{15}} = \frac{{1536}}{{20250}} = \frac{{368}}{{3375}}\]}\)
Doliczyłem się dwóch różnych możliwości aby otrzymać dokładnie trzy kule białe. Albo z pierwszej będą dwie białe a z drugiej jedna czarna, albo z pierwszej jedna biała a z drugiej dwie czarne. To co przed znakiem dodawania dotyczy pierwszej opcji a to co po znaku dodawania dotyczy drugiej opcji. Czego tutaj nie uwzględniłem?
PS. nie chce zakładać nowego tematu (skoro istnieje taki sam) więc musze pobawić sie w archeologa
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Prawdopodobieństwo - urna
Faktycznie, trzy białe kule można otrzymać losując \(\displaystyle{ 2}\) białe z pierwszej urny (zdarzenie \(\displaystyle{ A}\)) i dwie różnokolorowe z drugiej (zdarzenie \(\displaystyle{ B}\)) lub różnokolorowe z urny pierwszej (zdarzenie \(\displaystyle{ C}\)) i dwie białe z drugiej (zdarzenie \(\displaystyle{ D}\)). Wylosowanie trzech kul białych nazwijmy zdarzeniem \(\displaystyle{ E}\)
\(\displaystyle{ P(E)=P(A)P(B)+P(C)P(D)}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{ {4 \choose 2} }{ {10 \choose 2} }=\frac{2}{15}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{8}{15}\cdot\frac{7}{15}+\frac{7}{15}\cdot\frac{8}{15}=\frac{112}{225}}\)
\(\displaystyle{ P(C)=\frac{6\cdot 4}{{10 \choose 2}}=\frac{8}{15}}\)
\(\displaystyle{ P(D)=\frac{8}{15}\cdot\frac{8}{15}=\frac{64}{225}}\)
\(\displaystyle{ P(E)=\frac{2}{15}\cdot \frac{112}{225}+\frac{8}{15}\cdot \frac{64}{225}=\frac{736}{3375}}\)
\(\displaystyle{ P(E)=P(A)P(B)+P(C)P(D)}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{ {4 \choose 2} }{ {10 \choose 2} }=\frac{2}{15}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{8}{15}\cdot\frac{7}{15}+\frac{7}{15}\cdot\frac{8}{15}=\frac{112}{225}}\)
\(\displaystyle{ P(C)=\frac{6\cdot 4}{{10 \choose 2}}=\frac{8}{15}}\)
\(\displaystyle{ P(D)=\frac{8}{15}\cdot\frac{8}{15}=\frac{64}{225}}\)
\(\displaystyle{ P(E)=\frac{2}{15}\cdot \frac{112}{225}+\frac{8}{15}\cdot \frac{64}{225}=\frac{736}{3375}}\)
Ostatnio zmieniony 6 maja 2009, o 19:53 przez Gotta, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1 raz
Prawdopodobieństwo - urna
Gotta pisze:Faktycznie, trzy białe kule można otrzymać losując \(\displaystyle{ 2}\) białe z pierwszej urny (zdarzenie \(\displaystyle{ A}\)) i dwie różnokolorowe z drugiej (zdarzenie \(\displaystyle{ B}\)) lub różnokolorowe z urny pierwszej (zdarzenie \(\displaystyle{ D}\)) i dwie białe z drugiej (zdarzenie \(\displaystyle{ E}\)). Wylosowanie trzech kul białych nazwijmy zdarzeniem \(\displaystyle{ F}\)
\(\displaystyle{ P(F)=P(A)P(B)+P(C)+P(D)}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{ {4 \choose 2} }{ {10 \choose 2} }=\frac{2}{15}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{8}{15}\cdot\frac{7}{15}+\frac{7}{15}\cdot\frac{8}{15}=\frac{112}{225}}\)
\(\displaystyle{ P(C)=\frac{6\cdot 4}{{10 \choose 2}}=\frac{8}{15}}\)
\(\displaystyle{ P(D)=\frac{8}{15}\cdot\frac{8}{15}=\frac{64}{225}}\)
\(\displaystyle{ P(E)=\frac{2}{15}\cdot \frac{112}{225}+\frac{8}{15}\cdot \frac{64}{225}=\frac{736}{3375}}\)
Wydaje mi się że zamiast \(\displaystyle{ P(F)=P(A)P(B)+P(C)+P(D)}\) powinno być \(\displaystyle{ P(F)=P(A)P(B)+P(C)P(D)}\)
i na samym dole zamiast
\(\displaystyle{ P(E)=\frac{2}{15}\cdot \frac{112}{225}+\frac{8}{15}\cdot \frac{64}{225}=\frac{736}{3375}}\)[/quote]
Powinno być:
\(\displaystyle{ P(F)=\frac{2}{15}\cdot \frac{112}{225}+\frac{8}{15}\cdot \frac{64}{225}=\frac{736}{3375}}\)[/quote]
Dobrze myślę? Ogólnie chyba trochę zamieszałaś z literkami, ale już załapałem o co chodzi.
PS. oczywiście jesli sie myle to krzycz
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź
Edit.:
Czemu nie można pomyśleć np w zdarzeniu A że pierwszą losujemy na 10, drugą na 9 sposobów? Chodzi o to że nie ważna jest kolejność?
Edit 2:
Czemu w zdarzeniu B jest napisane dwa razy to samo? Dobrze myśle że chodzi o to że nie ważna jest kolejność i trzeba rozpatrzyć dwa przypadki?
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Prawdopodobieństwo - urna
Nie mylisz się, trochę mi się literki pomieszały...
Zaraz poprawię.
Co do zdarzenia B, kolejność jest istotna. Jego prawdopodobieństwo najwygodniej można obliczyć za pomocą drzewka.
W zdarzeniu A kolejność nie jest istotna. Zatem korzystamy z kombinacji.
Zaraz poprawię.
Co do zdarzenia B, kolejność jest istotna. Jego prawdopodobieństwo najwygodniej można obliczyć za pomocą drzewka.
W zdarzeniu A kolejność nie jest istotna. Zatem korzystamy z kombinacji.
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1 raz
Prawdopodobieństwo - urna
Chodzi o C, bo założyłem że najpierw wkładam rękę i losuje jedną a potem drugą. Wynik wyszedł \(\displaystyle{ \frac{24}{45} = \frac{8}{15}}\)