Autobusy przyjeżdżają na przystanek co 5 minut. Jakie jest prawdopodobieństwo, że pasażer przychodząc na przystanek nie będzie musiał czekać?
Nie wiem jak tutaj wyznaczyć wszystkie możliwe zdarzenia?
Z góry dzięki.
prawdopodobieństwo, że pasażer nie będzie musiał cvzekać.
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
prawdopodobieństwo, że pasażer nie będzie musiał cvzekać.
Trochę mało precyzyjne polecenie - kiedy przyjmujemy, ze pasażer nie czeka? czy zbiór mozliwych przybyć pasażera i autobusu jest jakoś ograniczony czy nie? Czy przyjmujemy, że autobus w tej samej chwili przyjeżdża i odjeżdża czy moze jakis okres czeka? Sprecyzju swój problem.
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
prawdopodobieństwo, że pasażer nie będzie musiał cvzekać.
hmm, no właśnie z prawdopodobieństwa geometrycznego tylko że niekoniecznie zero.
Bo jeżeli przyjmiemy że autobus stoi na przystanku jakieś \(\displaystyle{ n}\) minut (oczywiście \(\displaystyle{ n \le 5}\)) to prawdopodobieństwo wyniesie \(\displaystyle{ \frac{n}{5}}\).
Takie moje zdanie jest. Pozdrawiam
Bo jeżeli przyjmiemy że autobus stoi na przystanku jakieś \(\displaystyle{ n}\) minut (oczywiście \(\displaystyle{ n \le 5}\)) to prawdopodobieństwo wyniesie \(\displaystyle{ \frac{n}{5}}\).
Takie moje zdanie jest. Pozdrawiam