łączny rozkład,policzyć P(1 < X < 4; 1 <Y < 2)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
wredna8888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

łączny rozkład,policzyć P(1 < X < 4; 1 <Y < 2)

Post autor: wredna8888 »

Zmienne (X,Y) mają łączny rozkład zadany przez P(X > x; Y > y) =exp(-x - y - max(x,y)), dla x \(\displaystyle{ \ge}\) ; y \(\displaystyle{ \ge}\) 0. Policz P(1 < X < 4; 1 <Y < 2)
Można od razu z tego wzoru P(a1 < X < b1; a2 < Y < b2) = F(b1; b2) + F(a1; a2) ¡ F(a1; b2) ¡ F(b1; a2) i naszym F będzie P(X > x; Y > y) =exp(-x - y - max(x,y)), czy F to będzie: 1 - P ??
ODPOWIEDZ