wiedząc że zmienna losowa (X,Y) mamy EX=EY=0 i jej macierz kowariancji jest równa
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&-3\\-3&16\end{array}\right]}\)
wyznacz wartośc wariancji zmiennej losowej Z=X+Y Wartośc ta wynosi
A. 17
B. 13
C. 0
D.11
zmienna losowa (X,Y)
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 4 lis 2008, o 08:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
zmienna losowa (X,Y)
Ostatnio zmieniony 30 cze 2009, o 20:03 przez karola1989, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 3 maja 2007, o 22:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 92 razy
zmienna losowa (X,Y)
Na pewno chodzi Ci o "wartość" zmiennej losowej Z?..-- 30 czerwca 2009, 20:19 --No tak lepiej
Var(X+Y) = Var(X)+Var(Y)+2*Cov(X,Y) = 1+16+2*(-3)=11
Var(X+Y) = Var(X)+Var(Y)+2*Cov(X,Y) = 1+16+2*(-3)=11