Rozklad zmiennej X

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Luke_32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 25 sty 2009, o 20:12
Płeć: Mężczyzna

Rozklad zmiennej X

Post autor: Luke_32 »

W urnie są 3 białe kule oraz 4 czarne. Losujemy 3 kule. X - liczba wylosowanych kul białych. Proszę o podanie rozkładu zmiennej X. Dziękuję za help
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Rozklad zmiennej X

Post autor: Gotta »

\(\displaystyle{ P(X=0)=\frac{ {4 \choose 3} }{ {7 \choose 3} }}\)

\(\displaystyle{ P(X=1)=\frac{ {3 \choose 1} \cdot {4 \choose 2} }{ {7 \choose 3} }}\)

\(\displaystyle{ P(X=2)=\frac{ {3 \choose 2} \cdot {4 \choose 1} }{ {7 \choose 3} }}\)

\(\displaystyle{ P(X=3)=\frac{ {3 \choose 3}}{ {7 \choose 3} }}\)
Luke_32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 25 sty 2009, o 20:12
Płeć: Mężczyzna

Rozklad zmiennej X

Post autor: Luke_32 »

Dzieki za rozpisanie suma tych prawdopodobienstw powinna byc rowna 1?
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Rozklad zmiennej X

Post autor: Gotta »

jest równa 1
ODPOWIEDZ