Witam,
czy moglby mi ktos pomoc z nastepujacym zadaniem? Nie wiem jak to ugryzc. Banalnie proste ale...
W urnie znajduje sie 13 kul z liczba 1, 20 kul z liczba 2, 8 kul z liczba 3, 7 kul z liczba 4 i 1 kula z liczba 5. Okresl funkcje prawdopodobienstwa zmiennej losowej x, zdefiniowanej jako liczba znajdujaca sie na losowo wybranej kuli.
Help mam jutro z tego egzamin
Kontakt na gg 2033917
Statystyka Funkcja prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Statystyka Funkcja prawdopodobieństwa
X - zmienna losowa określająca liczbę znajdującą się na wylosowanej kuli
\(\displaystyle{ P(X=1)=\frac{13}{49}}\)
\(\displaystyle{ P(X=2)=\frac{20}{49}}\)
\(\displaystyle{ P(X=3)=\frac{8}{49}}\)
\(\displaystyle{ P(X=4)=\frac{7}{49}}\)
\(\displaystyle{ P(X=5)=\frac{1}{49}}\)
\(\displaystyle{ P(X=1)=\frac{13}{49}}\)
\(\displaystyle{ P(X=2)=\frac{20}{49}}\)
\(\displaystyle{ P(X=3)=\frac{8}{49}}\)
\(\displaystyle{ P(X=4)=\frac{7}{49}}\)
\(\displaystyle{ P(X=5)=\frac{1}{49}}\)