urana z kulami...
urana z kulami...
W urnie są tylko kule białe i czarne. Stosunek liczby kul białych do liczby kul czarnych jest równy 2:3. Z urny losujemy, bez zwracania, dwie kule. Prawdopodobieństwo tego, że wylosujemy kulę białą i kulę czarną jest równe 18/35. Ile jest w urnie kul białych, a ile czarnych?
- sir_matin
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
urana z kulami...
Proponuje takie rozwiazanie:
b-liczba kul bialych
c-liczba kul czarnych
\(\displaystyle{ \frac{b}{c}=\frac{2}{3}}\)
z drzewa stochastycznego mozemy odczytac prawdopodobienstwo wylosowania kuli bialej i czarnej
\(\displaystyle{ P(b,c)=\frac{b}{b+c}\ \frac{c}{b+c-1}+\frac{c}{b+c}\ \frac{b}{b+c-1}}\)
po podstawieniu zaleznosci ze stosunku kul i paru uproszczeniach otrzymamy
\(\displaystyle{ 10c^2-90c=0}\)
rozwiazaniem jest c=9 a b=6.
b-liczba kul bialych
c-liczba kul czarnych
\(\displaystyle{ \frac{b}{c}=\frac{2}{3}}\)
z drzewa stochastycznego mozemy odczytac prawdopodobienstwo wylosowania kuli bialej i czarnej
\(\displaystyle{ P(b,c)=\frac{b}{b+c}\ \frac{c}{b+c-1}+\frac{c}{b+c}\ \frac{b}{b+c-1}}\)
po podstawieniu zaleznosci ze stosunku kul i paru uproszczeniach otrzymamy
\(\displaystyle{ 10c^2-90c=0}\)
rozwiazaniem jest c=9 a b=6.