W urnie są 4 kule czarne i 6 kul białych. Ile, co najmniej, należałoby dołożyć do tej urny kul czarnych, aby przy losowaniu z niej dwóch kul bez zwracania:
a) prawdopodobienstwo wylosowania dwóch kul czarnych było większe od prawdopodobieństwa wylosowania dwóch kul białych,
b) prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej i czarnej było równe prawdopodobieństwu wylosowania dwóch kul czarnych?
urna z kulami :)
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 16 mar 2006, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 5 razy
urna z kulami :)
w a) należy wrzucić kule czarne, ponieważ mając 7 kul czarnych na pewno jest większe prawdopodobieństwo wylosowania dwóch czarnych niż białych
- sir_matin
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
urna z kulami :)
To prawda w podpunkcie a) musisz dolozyc 3 kule czarne, oczywiscie jezeli chcesz sie przekonac liczbowo mozesz uzyc nawet drzewa stochastycznego i z niego odczytac iz
\(\displaystyle{ P(2cz)=\frac{4+n}{10+n}\ \frac{3+n}{9+n}\\P(2b)=\frac{6}{10+n}\ \frac{5}{9+n}}\)
n oczywiscie to liczba dolozonych kul czarnych, nastepnie rozwiazac nierownosc P(2cz)>P(2b) z ktorej wyliczysz iz pierwsza liczba naturalna spelniajaca ja bedzie liczba 3.
Punkt b) liczymy podobnie
\(\displaystyle{ P(2cz)=\frac{4+n}{10+n}\ \frac{3+n}{9+n}\\P(cz-b)=\frac{6}{10+n}\ \frac{4+n}{9+n}+\frac{4+n}{10+n}\ \frac{6}{9+n}}\)
ukladajac rownanie P(2cz)=P(cz-b) i upraszczajac otrzymamy prosta funkcje kwadratowa
\(\displaystyle{ n^{2}-5n-36=0}\) ktorej rozwiazaniem jest n=9.
\(\displaystyle{ P(2cz)=\frac{4+n}{10+n}\ \frac{3+n}{9+n}\\P(2b)=\frac{6}{10+n}\ \frac{5}{9+n}}\)
n oczywiscie to liczba dolozonych kul czarnych, nastepnie rozwiazac nierownosc P(2cz)>P(2b) z ktorej wyliczysz iz pierwsza liczba naturalna spelniajaca ja bedzie liczba 3.
Punkt b) liczymy podobnie
\(\displaystyle{ P(2cz)=\frac{4+n}{10+n}\ \frac{3+n}{9+n}\\P(cz-b)=\frac{6}{10+n}\ \frac{4+n}{9+n}+\frac{4+n}{10+n}\ \frac{6}{9+n}}\)
ukladajac rownanie P(2cz)=P(cz-b) i upraszczajac otrzymamy prosta funkcje kwadratowa
\(\displaystyle{ n^{2}-5n-36=0}\) ktorej rozwiazaniem jest n=9.