prawdopodobieństwo uworzenia wyrazu z liter

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Cherry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 2 sty 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 17 razy

prawdopodobieństwo uworzenia wyrazu z liter

Post autor: Cherry »

Spośród czcionek a,a,k,s,s,t,t,t,y,y losujemy bez zwrotu po jednej czcionce i układamy w słowo.
Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania słowa styks?
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

prawdopodobieństwo uworzenia wyrazu z liter

Post autor: czeslaw »

\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = {2 \choose 1} \cdot {3 \choose 1} \cdot {2 \choose 1} \cdot {1 \choose 1} \cdot {1 \choose 1} \\ \overline{\overline{\Omega}} = \frac{10!}{5!} \\ P(A)=\frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}} = \frac{10}{6 \cdot 7 \cdot 8 \cdot 9 \cdot 10} = \frac{1}{3024}}\)
Cherry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 2 sty 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 17 razy

prawdopodobieństwo uworzenia wyrazu z liter

Post autor: Cherry »

przepraszam ale nie rozumiem można to wyjaśnić ?
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

prawdopodobieństwo uworzenia wyrazu z liter

Post autor: czeslaw »

Czego nie rozumiesz? Wybieramy 1 literę z 2 (s), potem 1 z 3 (t), potem 1 z 2 (y), potem 1 z 1 (k), potem 1 z 1 pozostałej (bo zostało tyklo jedno s) i mamy styks. No a przestrzeń zdarzeń to ilość kombinacji pięcioelementowych ze zbioru dziesięcioelementowego pomnożona przez ilość permutacji (bo można te litery poustawiać na 5! sposobów - wariacja bez powtórzeń). Prawdopodobieństwo to stosunek ilości zdarzeń sprzyjających do ilości wszystkich możliwych zdarzeń.
ODPOWIEDZ