Rozkład zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Arxas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 9 sty 2008, o 03:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 13 razy

Rozkład zmiennej losowej

Post autor: Arxas »

Mam do policzenia zadanie:
Dla jakiej wartości stałej c ciąg \(\displaystyle{ p_{n}=c \frac{n}{(n+1)!},\ n=1,2,3,...}\) określa rozkład pewnej zmiennej losowej? Podać dwa różne przykłady takiej zmiennej losowej i wyliczyć dla obu prawdopodobieństwo, że zmienna ta jest większa od 6,3 i mniejsza od 9,99.
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } c \frac{n}{(n+1)!}=1}\)

Mógłby mi ktoś krok po kroku wytłumaczyć, jak z powyższej zależności wyznaczyć c i w jaki sposób wyznaczyć przykłady zmiennej losowej?
Z wyliczeniem prawdopodobieństwa już sobie poradzę.

Bardzo proszę o pomoc
h4tt0ri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 16 lis 2008, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 4 razy

Rozkład zmiennej losowej

Post autor: h4tt0ri »

taki hax:

\(\displaystyle{ c \frac{n}{(n+1)!} = c \frac{n}{n+1} \frac{1}{n!} = c \frac{n}{n+1} e}\)

chyba?
ODPOWIEDZ