ustawienie osób wk olejce
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 kwie 2005, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
ustawienie osób wk olejce
Witam , proszę o pomoc w zadanku:
Grupa sześciu chłopców i trzech dziewcząt wybrała się do kina. Ponieważ nie mieli biletów, więc ustawili się w pojedynczej kolejce do kasy, przy czym ustawienie miało charakter losowy, Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że między dwoma ustalonymi chłopcami stanęły w kolejce wszystkie dziewczęta i tylko one.
Dziękuję
Grupa sześciu chłopców i trzech dziewcząt wybrała się do kina. Ponieważ nie mieli biletów, więc ustawili się w pojedynczej kolejce do kasy, przy czym ustawienie miało charakter losowy, Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że między dwoma ustalonymi chłopcami stanęły w kolejce wszystkie dziewczęta i tylko one.
Dziękuję
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
ustawienie osób wk olejce
Ile jest sprzyjajacych ustawien?
Pamietaj, ze chlopiec 1 moze byc na poczatku badz na koncu, miedzy nimi maja znalezc sie trzy dziewczyny, na ile sposobow moga sie one ustawic? Ile jest wszystkich mozliwych ustawien? Poradzisz sobie.
Pamietaj, ze chlopiec 1 moze byc na poczatku badz na koncu, miedzy nimi maja znalezc sie trzy dziewczyny, na ile sposobow moga sie one ustawic? Ile jest wszystkich mozliwych ustawien? Poradzisz sobie.
- Promilla
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 14 wrz 2011, o 18:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Fsw/Z.gora
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
ustawienie osób wk olejce
Hej . wiem że to już stare zadani ale mógłby ktoś podać wynik bo mi wyszło w przybliżeniu 0,00397 i nie mam pojęcia czy to jest dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
ustawienie osób wk olejce
Napisz całe rozwiązanie (jak obliczyłaś ilość sprzyjających ustawień?) bo Twoja odpowiedź nie wygląda na dobrą.
- Promilla
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 14 wrz 2011, o 18:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Fsw/Z.gora
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
ustawienie osób wk olejce
tak myślałam . no bo tak : dwaj ustaleni chłopcy mogą stanąć na dwa sposoby . pozostali 4 chłopcy na 24 sposoby . no a między ustalnymi chłopcami dziewczyny mogą się ustawić na 6 sposobów . Układ dwóch ustalonych chłopców i trzy dziewczynki między nimi może się ustawić na 5 sposobów . no czyli wychodzi 1440 możliwości .
ojj . sama się już pogubiłam . moe mógłbyś jakoś pomóc, bo staram się to ogarnąć, ale nie za bardzo wychodzi .
ojj . sama się już pogubiłam . moe mógłbyś jakoś pomóc, bo staram się to ogarnąć, ale nie za bardzo wychodzi .
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
ustawienie osób wk olejce
Korekta postu. (*)
Rozwiązanie jest poprawne.
(*)patrz mój post z 12 lis 2011, o 07:19
Rozwiązanie jest poprawne.
(*)patrz mój post z 12 lis 2011, o 07:19
Ostatnio zmieniony 12 lis 2011, o 07:33 przez mat_61, łącznie zmieniany 1 raz.
- Promilla
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 14 wrz 2011, o 18:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Fsw/Z.gora
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
ustawienie osób wk olejce
O wielkie dzięki . Czyli teraz tylko podzielić przez liczbę wszystkich możliwych ustawień wszystkich osób czyli \(\displaystyle{ 9! = 36288}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
ustawienie osób wk olejce
Promilla, przepraszam za pomyłkę ale w mojej wskazówce jest błąd. Żeby ktoś inny się nim nie zasugerował to później skoryguję swój wpis.
Chodzi o to, że z tego co napisałem wynikało by, że ci czterej pozostali chłopcy powinni stać razem (na początku lub końcu kolejki) a tak wcale być nie musi (może np. stać jeden na początku a trzech na końcu).
Jeżeli mamy więc ustawiony "zestaw" składający się z dwóch wybranych chłopców i trzech dziewczynek, to możemy ten "zestaw" potraktować jako jeden element i razem z pozostałymi czterema chłopcami ustawić na \(\displaystyle{ 5!}\) sposobów.
Wszystkich możliwości jest więc:
\(\displaystyle{ |A|=2! \cdot 3! \cdot 5!}\)
Jest to równoważne z tym co napisałaś wcześniej tzn.:
Chodzi o to, że z tego co napisałem wynikało by, że ci czterej pozostali chłopcy powinni stać razem (na początku lub końcu kolejki) a tak wcale być nie musi (może np. stać jeden na początku a trzech na końcu).
Jeżeli mamy więc ustawiony "zestaw" składający się z dwóch wybranych chłopców i trzech dziewczynek, to możemy ten "zestaw" potraktować jako jeden element i razem z pozostałymi czterema chłopcami ustawić na \(\displaystyle{ 5!}\) sposobów.
Wszystkich możliwości jest więc:
\(\displaystyle{ |A|=2! \cdot 3! \cdot 5!}\)
Jest to równoważne z tym co napisałaś wcześniej tzn.:
czyli Twoje pierwotne rozwiązanie jest jak najbardziej poprawne.Układ dwóch ustalonych chłopców i trzy dziewczynki między nimi może się ustawić na 5 sposobów