Wartość oczekiwana, wariancja, szereg

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
wektorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 1 mar 2009, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 40 razy

Wartość oczekiwana, wariancja, szereg

Post autor: wektorek »

Obliczyć wartość oczekiwaną i wariancję
\(\displaystyle{ P(X=3 ^{k})=5 \cdot \frac{1}{7 ^{k} }}\)
Lukasz_C747
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieluń
Pomógł: 99 razy

Wartość oczekiwana, wariancja, szereg

Post autor: Lukasz_C747 »

\(\displaystyle{ Var(X) = E(X^{2})-(EX)^{2}\\
EX = \sum_{k=1}^{\infty} 3^{k}\cdot 5\cdot \frac{1}{7^{k}} = 5\cdot \sum_{k=1}^{\infty} (\frac{3}{7})^{k} = 5\frac{\frac{3}{7}}{1-\frac{3}{7}} = \frac{15}{4}\\
E(X^{2}) = \sum_{k=1}^{\infty} (3^{k})^{2}\cdot 5\cdot \frac{1}{7^{k}} = 5\cdot \sum_{k=1}^{\infty} (\frac{9}{7})^{k} = \infty}\)


Ponadto suma prawdopodobieństw nie sumuje się do jedynki, jeśli k są z naturalnych, więc coś jest chyba nie tak z tym przykładem.
ODPOWIEDZ