sprawdzenie czy zachodzi MPWL
-
- Użytkownik
- Posty: 556
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 30 razy
sprawdzenie czy zachodzi MPWL
Sprawdzić, że dla ciągu niezależnych zmiennych losowych o gęstościach
\(\displaystyle{ 1_{[n- \frac{1}{2},n+ \frac{1}{2}]}}\) dla \(\displaystyle{ n \in N}\)
zachodzi Mocne Prawo Wielkich Liczb.
\(\displaystyle{ 1_{[n- \frac{1}{2},n+ \frac{1}{2}]}}\) dla \(\displaystyle{ n \in N}\)
zachodzi Mocne Prawo Wielkich Liczb.
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
sprawdzenie czy zachodzi MPWL
Zgodnie, z tym co napisałeś wynika, że zmienne opisane niezależne zmienne losowe mają rozkład jednostajny na przedziale \(\displaystyle{ (n-\frac{1}{2},n+\frac{1}{2})}\).
Ponadto, w łatwy sposób możemy sprawdzić ,że zachodzi
\(\displaystyle{ \sum\limits_{k=1}^{\infty}\frac{D^2\xi_k}{k^2}<\infty}\), gdzie
\(\displaystyle{ \xi_1,\xi_2,\ldots,\xi_k}\) jest ciągiem niezależnych zmiennych losowych.
Wówczas możemy wnioskować, że jest spełnione MPWL.
Ponadto, w łatwy sposób możemy sprawdzić ,że zachodzi
\(\displaystyle{ \sum\limits_{k=1}^{\infty}\frac{D^2\xi_k}{k^2}<\infty}\), gdzie
\(\displaystyle{ \xi_1,\xi_2,\ldots,\xi_k}\) jest ciągiem niezależnych zmiennych losowych.
Wówczas możemy wnioskować, że jest spełnione MPWL.
-
- Użytkownik
- Posty: 556
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 30 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 556
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 30 razy
sprawdzenie czy zachodzi MPWL
ale nie kapuje za bardzo co trzeba zrobić-- 23 cze 2009, o 20:10 --proszę o pomoc
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
sprawdzenie czy zachodzi MPWL
trzeba policzyc \(\displaystyle{ D^2\xi_k}\). Przy czym w naszym przypadku jest to \(\displaystyle{ \frac{1}{16\cdot 12}}\) dla każdego \(\displaystyle{ k\in\mathbb{N}}\).
A stąd już łatwo dowieść, że szereg \(\displaystyle{ \frac{1}{12\cdot 16} \sum\limits_{k=1}^{\infty} \frac{1}{k^2} <\infty}\)
A stąd już łatwo dowieść, że szereg \(\displaystyle{ \frac{1}{12\cdot 16} \sum\limits_{k=1}^{\infty} \frac{1}{k^2} <\infty}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 556
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 30 razy