Cześć, mam problem z dwoma zadaniami:
1. Mamy 10 książek, wśród których są książki A i B. Wkładamy je do dwóch pudełek po 5 książek do każdego. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wymienione książki znajdą się w tym samym pudełku?
2. Z tali 52 kart losujemy jednocześnie 13 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze wśród nich będą 2 asy.
Wytłumaczy mi ktoś jak to rozwiązać?
prawdopodobieństwo - książki, karty
- acmilan
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa-Praga
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 50 razy
prawdopodobieństwo - książki, karty
1.\(\displaystyle{ P=2 \cdot \frac{{8\choose 3}}{{10\choose 5}}}\)
2.\(\displaystyle{ P= \frac{{4\choose 2} \cdot {48\choose 11} }{{52\choose 13}}}\)
2.\(\displaystyle{ P= \frac{{4\choose 2} \cdot {48\choose 11} }{{52\choose 13}}}\)