Zbiory: Σ={Ω,{0,1/3,1}}, Ω={-1,0,1/3,1}
Co wstawić do Σ, by była σ-algebrą podzbioru zbioru Ω?
Przy określeniu funkcji X: Ω->R wzorem X(ω)=ω+1/3. Czy X jest σ-mierzalne?
Oczywiście Σ jest już podzbiorem Ω.
Proszę o wytłumaczenie zadania krok po kroku.
Jak się w ogóle sprawdza czy coś jest mierzalne? - Proszę o wyrozumiałość, tego nigdzie nie ma.
__________________________________________________________________________________
Moderatorzy: Nie wszystko jest w "texie", bo wtedy nie widać tych greckich liter.
Sigma algebra
-
- Użytkownik
- Posty: 109
- Rejestracja: 1 mar 2009, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 40 razy
Sigma algebra
Też tak myślałem. A reszta zadania?Gotta pisze:1) należy dorzucić zbiór pusty i zbiór\(\displaystyle{ \{-1\}}\)
- Maciej87
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
Sigma algebra
Sprawdza się czy przeciwobraz zbioru borelowskiego należy do \(\displaystyle{ \sigma}\) algebry.
Ogólnie wystarczy (i potrzeba) sprawdzić warunek dla przeciwobrazu półprostych.
Zbiór \(\displaystyle{ \left\{ \frac{1}{3}\right\}\subset\mathbb{R}}\) jest borelowski.
Jaki jest jego przeciwobraz w \(\displaystyle{ \Omega}\)?
Ogólnie wystarczy (i potrzeba) sprawdzić warunek dla przeciwobrazu półprostych.
Zbiór \(\displaystyle{ \left\{ \frac{1}{3}\right\}\subset\mathbb{R}}\) jest borelowski.
Jaki jest jego przeciwobraz w \(\displaystyle{ \Omega}\)?