prawodpodobieństwo - koszykówka
-
- Użytkownik
- Posty: 109
- Rejestracja: 1 mar 2009, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 40 razy
prawodpodobieństwo - koszykówka
Dwaj koszykarze rzucają na zmianę do kosza dopóki jeden z nich nie trafi. Zbudować szereg rozkładu losowej ilości rzutów dokonanych przez koszykarza, jeżeli prawdopodobieństwo trafienia pierwszego z nich wynosi 0.4 a drugiego 0.6.
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Pomógł: 99 razy
prawodpodobieństwo - koszykówka
X_{1} - moment w którym koszykarz z prawdopodobieństwem 0.4 trafia pierwszy, zakładam, że on zaczyna rzuty,
X_{2} - moment, wktórym koszykarz z prawdopodobieństwem 0.6 trafia pierwszy, zakładam, że rzuca jako drugi,
\(\displaystyle{ P(X_{1}=n) = 0.4\cdot(1-0.4)^{n-1}\cdot(1-0.6)^{n-1} \quad n \in \mathbb{N}\\
P(X_{2}=n) = 0.6\cdot(1-0.4)^n\cdot(1-0.6)^{n-1} \quad n \in \mathbb{N}}\)
X_{2} - moment, wktórym koszykarz z prawdopodobieństwem 0.6 trafia pierwszy, zakładam, że rzuca jako drugi,
\(\displaystyle{ P(X_{1}=n) = 0.4\cdot(1-0.4)^{n-1}\cdot(1-0.6)^{n-1} \quad n \in \mathbb{N}\\
P(X_{2}=n) = 0.6\cdot(1-0.4)^n\cdot(1-0.6)^{n-1} \quad n \in \mathbb{N}}\)