witam wszystkich, którzy pomagają i tej pomocy potrzebują
mama takie zadanie:
Po potasowaniu czterech asów z talii kart, wyłożono na stół dwie karty rewersami
ku górze (bez podglądania). Pozostałe dwie karty też leżą zakryte.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że obie wyłożone karty są czarne?
b) Ktoś podglądnąwszy jedną z wyłożonych kart zdradzieł, że jedna jest czarna. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że obie wyłożone karty są czarne?
c) Jakie jest prawdopodobieństwo, że obie wyłożone karty są czarne, jeśli wiadomo, że ta
podglądnięta karta jest piekiem?
moje rozwiązania:
a)
\(\displaystyle{ P(A_{1}\cap A _{2})= \frac{2}{4} \cdot \frac{1}{3} = \frac{1}{6}}\)
bo wpierw losujemy 1 czarnego asa z 4 kart - czarnych jest 2
a potem 1 czarnego asa z 3 kart - czarnych jest 1
b)
\(\displaystyle{ P(A_{1}\cap A _{2})= 1 \cdot \frac{1}{3} = \frac{1}{3}}\)
prawdopodobienstwo wylosowania pierwszego asa czarnego jest 100% bo juz go mamy
drugi as analogicznie jak w części a) czyli 1 z 3 kart - czarnych jest 1
c)
\(\displaystyle{ P(A_{1}\cap A _{2})= 1 \cdot \frac{1}{3} = \frac{1}{3}}\)
tu dokładnie to co wyżej??? to że wiemy że jest to pik nie zmienia faktu że pozostał jeden czarny
czy ja coś żle zrozumiałem? czy tak ma być?