1.Student zna odpowiedzi na 10 spośród 30 pytań .Na egzaminie otrzymuje 3 pytania.Jakie jest prawdopodobieństwo że odpowie na 2 pytania?
2.Winda rusza z 6 pasażerami i zatrzymuje się na 10 piętrach.Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia ,że żadnych dwóch pasażerów nie opóści windy na tym samym piętrze?
prawdopodobieństwo ze studentem i z windą
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 9 lis 2007, o 09:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 328
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy
prawdopodobieństwo ze studentem i z windą
zad1
\(\displaystyle{ |\Omega|= {30 \choose 3}}\)
\(\displaystyle{ |A|= {10 \choose 2} {20 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = {{|A|}\over{|\Omega|}}}\)
\(\displaystyle{ |\Omega|= {30 \choose 3}}\)
\(\displaystyle{ |A|= {10 \choose 2} {20 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = {{|A|}\over{|\Omega|}}}\)
prawdopodobieństwo ze studentem i z windą
BZDURA!!!
odpowiedz udzielona powyzej to bzdura wystarczy wziac po uwage dowolny przypadek gdy ilosc pytan na egzaminie jest rowna ilosci wszystkich pytan - wtedy omega wynosi 1 a wiec prawdopodobienstwo nigdy nie bedzie mniejsze niz 1....
prawidlowa odpowiedz:
\(\displaystyle{ P=\frac{n!(w-n)!(w-i)!}{(n-z)!(w-n-i+z)!w!} {i \choose z}}\)
gdzie:
n - ilosc nauczonych pytan
w - ilosc wszystkich pytan
z - zadana ilosc poprawnych odpowiedzi
i - ilosc losowanych pytan
a konkretnie:
\(\displaystyle{ P= \frac{10!20!27!}{8!19!30!} {3 \choose 2}= 0,2217}\)
a poniewaz trafilem tutaj przypadkiem - z polecenia leniwego kolegi, ktoremu nie chcialo sie myslec i odnalazl to tutaj rozwiazanie - podczas rozwiazywania identycznego problemu na wlasny uzytek i bylem w trakcie pisania kodu ... moze komus sie to przyda do oceny "uczciwosci" niektorych wykladowcow jak na przyklad mojego ktory daje 2 pytania ze 100 i na oba trzeba dobrze napisac
odpowiedz udzielona powyzej to bzdura wystarczy wziac po uwage dowolny przypadek gdy ilosc pytan na egzaminie jest rowna ilosci wszystkich pytan - wtedy omega wynosi 1 a wiec prawdopodobienstwo nigdy nie bedzie mniejsze niz 1....
prawidlowa odpowiedz:
\(\displaystyle{ P=\frac{n!(w-n)!(w-i)!}{(n-z)!(w-n-i+z)!w!} {i \choose z}}\)
gdzie:
n - ilosc nauczonych pytan
w - ilosc wszystkich pytan
z - zadana ilosc poprawnych odpowiedzi
i - ilosc losowanych pytan
a konkretnie:
\(\displaystyle{ P= \frac{10!20!27!}{8!19!30!} {3 \choose 2}= 0,2217}\)
a poniewaz trafilem tutaj przypadkiem - z polecenia leniwego kolegi, ktoremu nie chcialo sie myslec i odnalazl to tutaj rozwiazanie - podczas rozwiazywania identycznego problemu na wlasny uzytek i bylem w trakcie pisania kodu ... moze komus sie to przyda do oceny "uczciwosci" niektorych wykladowcow jak na przyklad mojego ktory daje 2 pytania ze 100 i na oba trzeba dobrze napisac
Kod: Zaznacz cały
int n1 = iloscNauczonychPytan - zadanaIloscPoprawnychOdp + 1;
int n2 = iloscNauczonychPytan;
int w2 = (iloscWszystkichPytan - iloscNauczonychPytan);
int w1 = w2 - iloscPytanNaEgzaminie + zadanaIloscPoprawnychOdp + 1;
int w3 = iloscWszystkichPytan - iloscPytanNaEgzaminie + 1;
int w4 = iloscWszystkichPytan;
if (n1 <= 0 || n2 <= 0 || w1 <= 0 || w2 < 0 || w3 <= 0 || w4 <= 0) {
return 0.;
}
double n = 1;
for (int i = n1; i <= n2; i++) {
n *= i;
}
for (int i = w1; i <= w2; i++) {
n *= i;
}
double d = 1;
for (int i = w3; i <= w4; i++) {
d *= i;
}
return n / d * dwumianNewtona(iloscPytanNaEgzaminie, zadanaIloscPoprawnychOdp);
Ostatnio zmieniony 15 cze 2009, o 00:39 przez elemek, łącznie zmieniany 6 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
prawdopodobieństwo ze studentem i z windą
Co dokładnie w odpowiedzi 2 posty wyżej jest bzdurą? Chodzi o to, że wynik zły?
Bo jak się tak przyjrzeć, to propoycja nazwana figlarnie BZDURĄ jest dokładnie tak samo dobra, tylko bez niedorzecznego komplikowania trywialnego rozwiązania.
Bo jak się tak przyjrzeć, to propoycja nazwana figlarnie BZDURĄ jest dokładnie tak samo dobra, tylko bez niedorzecznego komplikowania trywialnego rozwiązania.
prawdopodobieństwo ze studentem i z windą
calosc jest bzdura a w szczegolnosci daje zle wyniki. bycmoze jest to dobry wzor ale do zupelnie innego problemuxiikzodz pisze:Co dokładnie w odpowiedzi 2 posty wyżej jest bzdurą? Chodzi o to, że wynik zły?
Bo jak się tak przyjrzeć, to propoycja nazwana figlarnie BZDURĄ jest dokładnie tak samo dobra, tylko bez niedorzecznego komplikowania trywialnego rozwiązania.
i nie ma w niej nic tak samo dobrego bo to zupelnie co innego chocby nie wiem jak sie przygladac
Natomiast nie nazywaj mojego rozwiazania niedorzecznym komplikowaniem trywialnego rozwiazania no chyba ze potrafisz udowodnic ze istnieje duzo prostsze a rownie poprawne to udowodnij a dopiero komentuj, innymi slowy zachowales sie niegrzecznie.
bo jak ktos sie ciebie zapyta ile to jest 2 do potegi 15 a ty powiesz ze to jest 2 * 15 a kto inny napisze 2*2*2*2.... to ten ktos inny nie skomplikowal niedorzecznie trywialnego rozwiazania tylko podal poprawne.
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
prawdopodobieństwo ze studentem i z windą
Ehhh... No to kredkami:elemek pisze:[...] daje zle wyniki [...] bo to zupelnie co innego [...]
\(\displaystyle{ \frac{{n\choose z}\cdot {{w-n}\choose {i-z}}}{{w \choose i}}=\frac{n!}{(n-z)!z!}\cdot\frac{(w-n)!}{(w-n-i+z)!(i-z)!}\cdot\frac{(w-i)!i!}{w!}=\\ \frac{n!(w-n)!(w-i)!}{(n-z)!(w-n-i+z)!w!}\cdot\frac{i!}{(i-z)!z!}=\frac{n!(w-n)!(w-i)!}{(n-z)!(w-n-i+z)!w!}\cdot {i\choose z}}\)
NC...
prawdopodobieństwo ze studentem i z windą
to ze masz troche pojecia o matematyce bosa nie zwalnia cie od podstawowych zasad dobrego wychowania, zycze ci wiecej uprzejmosci dla innych w codziennym zyciu.bosa_Nike pisze:Ehhh... No to kredkami:elemek pisze:[...] daje zle wyniki [...] bo to zupelnie co innego [...]
\(\displaystyle{ \frac{{n\choose z}\cdot {{w-n}\choose {i-z}}}{{w \choose i}}=\frac{n!}{(n-z)!z!}\cdot\frac{(w-n)!}{(w-n-i+z)!(i-z)!}\cdot\frac{(w-i)!i!}{w!}=\\ \frac{n!(w-n)!(w-i)!}{(n-z)!(w-n-i+z)!w!}\cdot\frac{i!}{(i-z)!z!}=\frac{n!(w-n)!(w-i)!}{(n-z)!(w-n-i+z)!w!}\cdot {i\choose z}}\)
NC...
wyprowadzony przezemnie wzor swiadczy ze zrozumialem problem od podstaw, a nie dopasowalem wyuczony na pamiec wzor do tresci zadania.