prawdopodobienstwo - samochody

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aannaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 7 cze 2009, o 15:05
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

prawdopodobienstwo - samochody

Post autor: aannaa »

W salonie znajduje sie 5 mercedesow ktore psuja sie z prawdopodobienstwem 0,0004 , 3 suzuki ktore psuja sie z prawdopodobienstwem 0,001 oraz 2 trabanty ktore psuja sie z prawdopodobienstwem 0,8. Wybrany losowo samochod popsul sie. OBlicz prawdopodobienstwo ze byl to trabant.
darlove
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 20 gru 2007, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Londyn
Pomógł: 39 razy

prawdopodobienstwo - samochody

Post autor: darlove »

aannaa pisze:W salonie znajduje sie 5 mercedesow ktore psuja sie z prawdopodobienstwem 0,0004 , 3 suzuki ktore psuja sie z prawdopodobienstwem 0,001 oraz 2 trabanty ktore psuja sie z prawdopodobienstwem 0,8. Wybrany losowo samochod popsul sie. OBlicz prawdopodobienstwo ze byl to trabant.
Niech
  1. \(\displaystyle{ Z}\) - pojazd sie zepsul
  • \(\displaystyle{ M}\) - wybrano merca
  • \(\displaystyle{ S}\) - wybrano suzuki
  • \(\displaystyle{ T}\) - wybrano trabanta
Dane:
  1. \(\displaystyle{ \Pr(Z|M)=0,0004}\)
  • \(\displaystyle{ \Pr(Z|S)=0,001}\)
  • \(\displaystyle{ \Pr(Z|T)=0,8}\)
Oblicz: \(\displaystyle{ \Pr(T|Z)=\frac{\Pr(Z|T)\cdot\Pr(T)}{\Pr(Z|M)\Pr(M)+\Pr(Z|S)\Pr(S)+\Pr(Z|T)\Pr(T)}.}\)
aannaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 7 cze 2009, o 15:05
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

prawdopodobienstwo - samochody

Post autor: aannaa »

a pod Pr(T) , Pr(S) i Pr(M) co podstawiam w takim razie??
darlove
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 20 gru 2007, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Londyn
Pomógł: 39 razy

prawdopodobienstwo - samochody

Post autor: darlove »

aannaa pisze:a pod Pr(T) , Pr(S) i Pr(M) co podstawiam w takim razie??
\(\displaystyle{ \Pr(X)=\frac{\text{liczba elementow typu X}}{\text{liczba wszystkich elementow}}.}\)
ODPOWIEDZ