przeciwienstwo zdarzen

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aaleks1985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 12:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

przeciwienstwo zdarzen

Post autor: aaleks1985 »

mam jeszcze pytanie co do zadania:
rzucamy dwiema kostakami do gry.obliczyc prawdopodobienstwo zdarzen
a) na kazdej kostce wypadnie parzysta liczba oczek odp.(1/4)
b) liczba lacznie wyrzuconych oczek bedzie nieparzysta odp. (1/2)

i pytanie brzmi czy zdarzenia a) i b) sa przeciwne?
nie rozumiem o co chodzi z tym przeciwienstwem, jak je rozpatrywac?
czy moze mi ktos to wytlumaczyc?
bede wdzieczna
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

przeciwienstwo zdarzen

Post autor: loitzl9006 »



z tego artykułu wynika, że nie są przeciwne.

-------------------------------------------------
Odnosimy to do Twojego przykładu:

A - na kazdej kostce wypadnie parzysta liczba oczek
B - liczba lacznie wyrzuconych oczek bedzie nieparzysta

Rozważmy przypadek, gdzie na dwóch kostkach (zarówno na jednej, jak i na drugiej) wypadła nieparzysta liczba oczek.

Wtedy nie jest spełnione ani A, ani B

A przy zdarzeniach przeciwnych A+B=1 (zdarzenie pewne)

moc A = 1/4
moc B = 1/2

A + B = 3/4
a nie 1, więc zdarzenia nie są przeciwne.

Ogólnie to mamy do czynienia ze zdarzeniami przeciwnymi, gdy mamy jakieś zdarzenie A, i mamy zdarzenie A' , które spełnia wszystko oprócz tego, co w A jest zawarte.

Np

A - na kazdej z 2 kostek wypadnie parzysta liczba oczek
A' - nie na kazdej z 2 kostek wypadnie parzysta liczba oczek (czyli parzysta liczba oczek wyskoczy na jednej kostce, albo na żadnej)

A + A' = 1
aaleks1985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 12:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

przeciwienstwo zdarzen

Post autor: aaleks1985 »

troszke to skomplikowane ale po glepszym zastanowieniu jasne i zrozumiale.dziekuje
ODPOWIEDZ