losowanie kart

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aaleks1985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 12:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

losowanie kart

Post autor: aaleks1985 »

po potasowaniu czterech asow z talii kart, wylozono na stol dwie karty rewersami ku gorze(bez podgladania).Pozostale dwie karty tez leza zakryte.

a) jakie jest prawdopodobienstwo, ze obie wylozone karty sa czarne?
b) ktos podgladnowszy jedna z wylozonych kart zdradzil, ze jedna jest czarna.Jakie jest prawdopodobienstwo, ze obie wylozone karty sa czarne?
c) jakie jest prawdopodobienstwo, ze ze obie wylozone karty sa czarne, jesli wiadomo, ze ta podgladnieta jest pikiem?

mam pytanie, jak dojsc do wyniku
a)\(\displaystyle{ \frac{1}{ {4 \choose 2} }= \frac{1}{6}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{1}{ {3 \choose 1} }= \frac{1}{3}}\)
i czy faktycznie podpunkt c) jest rownowazny b)?

bede wdzieczna za podpowiedz
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

losowanie kart

Post autor: jarzabek89 »

Nie należy dojść do wyniku, tylko samemu rozwiązać i ewentualnie porównać z odpowiedziami.

b,c skoro leżą dwie karty, wiadomo że jedna z nich jest czarna(bo ktoś zdradził) ,w drugim przypadku- pik to kolor czarny. Tak więc są równoważne.
aaleks1985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 12:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

losowanie kart

Post autor: aaleks1985 »

...widzisz, problem polega na tym,ze gdybym potrafila rozwiazac to zadanie, to bym nie zadawala takiego pytania.
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

losowanie kart

Post autor: jarzabek89 »

Zadanie jest natury łatwych.
Ile jest kombinacji wylosowania dwóch kart z czterech?
Ile jest kombinacji wylosowania dwóch kart czarnych z czterech, gdzie dwie są czarne, a dwie czerwone?
ODPOWIEDZ