1)
Z odcinka OA o długości l wylosowano niezależnie dwa punkty B i C. Znaleźć prawdopodobieństwo tego, że długość odcinka BC będzie mniejsza od długości OB.
2)
Na odcinku o długości l wybrano losowo 2 punkty. Jakie jest prawdopodobieństwo, że odległość między nimi jest mniejsza niż k, gdzie 0<k<l?
Prawdopodobieństwo - odcinek
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Prawdopodobieństwo - odcinek
Zadanie 1
Niech \(\displaystyle{ x = |OB|}\), \(\displaystyle{ y=|BC|}\)
\(\displaystyle{ \Omega=\{(x,y):0<x<l, 0<y<l, 0<x+y<l\}}\)
\(\displaystyle{ \mu (\Omega)=\frac{1}{2} \cdot l \cdot l=\frac{l^2}{2}}\)
A - długość BC jest mniejsza od długości OB
\(\displaystyle{ A=\{(x,y):y<x,0<x<l, 0<y<l, 0<x+y<l\}}\)
\(\displaystyle{ \mu (A)=\frac{1}{2} \cdot l \cdot \frac{l}{2}=\frac{l^2}{4}}\)
Zatem
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\frac{l^2}{4}}{\frac{l^2}{2}}=\frac{1}{2}}\)
Zadanie 2
Niech \(\displaystyle{ x = |OB|}\), \(\displaystyle{ y=|BC|}\)
\(\displaystyle{ \Omega=\{(x,y):0<x<l, 0<y<l, 0<x+y<l\}}\)
\(\displaystyle{ \mu (\Omega)=\frac{1}{2} \cdot l \cdot l=\frac{l^2}{2}}\)
A - długość BC jest mniejsza niż k
\(\displaystyle{ A=\{(x,y):y<k,0<x<l, 0<y<l, 0<x+y<l\}}\)
\(\displaystyle{ \mu (A)=\frac{1}{2}l^2-\frac{1}{2}(l-k)(l-k)=kl-\frac{k^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{kl-\frac{k^2}{2}}{\frac{l^2}{2}}=\frac{2kl-k^2}{l^2}}\)
Niech \(\displaystyle{ x = |OB|}\), \(\displaystyle{ y=|BC|}\)
\(\displaystyle{ \Omega=\{(x,y):0<x<l, 0<y<l, 0<x+y<l\}}\)
\(\displaystyle{ \mu (\Omega)=\frac{1}{2} \cdot l \cdot l=\frac{l^2}{2}}\)
A - długość BC jest mniejsza od długości OB
\(\displaystyle{ A=\{(x,y):y<x,0<x<l, 0<y<l, 0<x+y<l\}}\)
\(\displaystyle{ \mu (A)=\frac{1}{2} \cdot l \cdot \frac{l}{2}=\frac{l^2}{4}}\)
Zatem
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\frac{l^2}{4}}{\frac{l^2}{2}}=\frac{1}{2}}\)
Zadanie 2
Niech \(\displaystyle{ x = |OB|}\), \(\displaystyle{ y=|BC|}\)
\(\displaystyle{ \Omega=\{(x,y):0<x<l, 0<y<l, 0<x+y<l\}}\)
\(\displaystyle{ \mu (\Omega)=\frac{1}{2} \cdot l \cdot l=\frac{l^2}{2}}\)
A - długość BC jest mniejsza niż k
\(\displaystyle{ A=\{(x,y):y<k,0<x<l, 0<y<l, 0<x+y<l\}}\)
\(\displaystyle{ \mu (A)=\frac{1}{2}l^2-\frac{1}{2}(l-k)(l-k)=kl-\frac{k^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{kl-\frac{k^2}{2}}{\frac{l^2}{2}}=\frac{2kl-k^2}{l^2}}\)
Ostatnio zmieniony 2 cze 2009, o 19:59 przez Gotta, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 109
- Rejestracja: 1 mar 2009, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 40 razy
Prawdopodobieństwo - odcinek
Wszystko ładnie, tylko nie wiem jak się tę miarę liczy.Gotta pisze:Zadanie 1
Niech \(\displaystyle{ x = |OB|}\), \(\displaystyle{ y=|BC|}\)
\(\displaystyle{ \Omega=\{(x,y):0<x<l, 0<y<1, 0<x+y<1\}}\)
\(\displaystyle{ \mu (\Omega)=\frac{1}{2} \cdot l \cdot l=\frac{l^2}{2}}\)
A - długość BC jest mniejsza od długości OB
\(\displaystyle{ A=\{(x,y):y<x,0<x<l, 0<y<1, 0<x+y<1\}}\)
\(\displaystyle{ \mu (A)=\frac{1}{2} \cdot l \cdot \frac{l}{2}=\frac{l^2}{4}}\)
Zatem
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\frac{l^2}{4}}{\frac{l^2}{2}}=\frac{1}{2}}\)
Zadanie 2
Niech \(\displaystyle{ x = |OB|}\), \(\displaystyle{ y=|BC|}\)
\(\displaystyle{ \Omega=\{(x,y):0<x<l, 0<y<1, 0<x+y<1\}}\)
\(\displaystyle{ \mu (\Omega)=\frac{1}{2} \cdot l \cdot l=\frac{l^2}{2}}\)
A - długość BC jest mniejsza niż k
\(\displaystyle{ A=\{(x,y):y<k,0<x<l, 0<y<1, 0<x+y<1\}}\)
\(\displaystyle{ \mu (A)=\frac{1}{2}l^2-\frac{1}{2}(l-k)(l-k)=kl-\frac{k^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{kl-\frac{k^2}{2}}{\frac{l^2}{2}}=\frac{2kl-k^2}{l^2}}\)
Skąd to 1/2*l*l?
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Prawdopodobieństwo - odcinek
Narysuj sobie zbiór \(\displaystyle{ \Omega}\) i zbiór \(\displaystyle{ A}\).
\(\displaystyle{ \Omega}\) to w obu zadaniach trójkąt ograniczony osiami układu i prostą \(\displaystyle{ y=l-x}\)
Zbiór \(\displaystyle{ A}\)w zadaniu 1 to trójkąt \(\displaystyle{ y=x}\), \(\displaystyle{ y=l-x}\) i \(\displaystyle{ x=0}\), a w zadaniu 2 trapez ograniczony prostymi \(\displaystyle{ y=k}\), \(\displaystyle{ x=0}\), \(\displaystyle{ y=0}\), \(\displaystyle{ y=l-x}\).
Miary tych zbiorów to po prostu pola odpowiednich figur.
\(\displaystyle{ \Omega}\) to w obu zadaniach trójkąt ograniczony osiami układu i prostą \(\displaystyle{ y=l-x}\)
Zbiór \(\displaystyle{ A}\)w zadaniu 1 to trójkąt \(\displaystyle{ y=x}\), \(\displaystyle{ y=l-x}\) i \(\displaystyle{ x=0}\), a w zadaniu 2 trapez ograniczony prostymi \(\displaystyle{ y=k}\), \(\displaystyle{ x=0}\), \(\displaystyle{ y=0}\), \(\displaystyle{ y=l-x}\).
Miary tych zbiorów to po prostu pola odpowiednich figur.
-
- Użytkownik
- Posty: 109
- Rejestracja: 1 mar 2009, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 40 razy
Prawdopodobieństwo - odcinek
W 1) zadaniu według tego co napisałaś y<-x+1 dlatego nie dawało mi to tego pola. Teraz piszesz y=l-x, nie tak tam miało być?Gotta pisze:Narysuj sobie zbiór \(\displaystyle{ \Omega}\) i zbiór \(\displaystyle{ A}\).
\(\displaystyle{ \Omega}\) to w obu zadaniach trójkąt ograniczony osiami układu i prostą \(\displaystyle{ y=l-x}\)
Zbiór \(\displaystyle{ A}\)w zadaniu 1 to trójkąt \(\displaystyle{ y=x}\), \(\displaystyle{ y=l-x}\) i \(\displaystyle{ x=0}\), a w zadaniu 2 trapez ograniczony prostymi \(\displaystyle{ y=k}\), \(\displaystyle{ x=0}\), \(\displaystyle{ y=0}\), \(\displaystyle{ y=l-x}\).
Miary tych zbiorów to po prostu pola odpowiednich figur.
-
- Użytkownik
- Posty: 109
- Rejestracja: 1 mar 2009, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 40 razy
Prawdopodobieństwo - odcinek
Dzięki.Gotta pisze:Przepraszam, już poprawiłam. Oczywiście odcinek jest długości l a nie 1