Na egzaminie jest 5 pytań i 3 możliwe odpowiedzi na każde z nich. Należy wybrać poprawną odp. Ile wynosi prawdopodobieństwo otrzymania 4 poprawnych odpowiedzi (zgadując)?
Z czego skorzystać?
Prawdopodobieństwo - pytania
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Prawdopodobieństwo - pytania
A - otrzymano cztery prawidłowe odpowiedzi
Korzystamy ze schematu Bernoulliego
\(\displaystyle{ n=5}\) (liczba prób), \(\displaystyle{ k=4}\) (liczba sukcesów), \(\displaystyle{ p=\frac{1}{3}}\) - prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie
\(\displaystyle{ P(A)= {5 \choose 4} \cdot \left( \frac{1}{3} \right)^4 \cdot \left( \frac{1}{3} \right)}\)
Korzystamy ze schematu Bernoulliego
\(\displaystyle{ n=5}\) (liczba prób), \(\displaystyle{ k=4}\) (liczba sukcesów), \(\displaystyle{ p=\frac{1}{3}}\) - prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie
\(\displaystyle{ P(A)= {5 \choose 4} \cdot \left( \frac{1}{3} \right)^4 \cdot \left( \frac{1}{3} \right)}\)