Efektywne testy przesiewowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kostrzewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 lut 2007, o 15:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kostrzyn
Podziękował: 2 razy

Efektywne testy przesiewowe

Post autor: Kostrzewski »

Załóżmy, że mamy do przebadania pod kątem obecności jakiegoś wirusa N próbek krwi. Prawdopodobieństwo pozytywnego wyniku P dla każdej próbki jest niewielkie (np. P=0,01 ), a każdy test jest kosztowny. Zamiast badać każdą próbkę osobno, możemy badać zmieszane fragmenty próbek. Zakładamy wtedy, że wynik jest pozytywny jeśli choć jedna z wymieszanych próbek zawierała wirusa. Zakładamy też, że każdą próbkę możemy podzielić na wystarczająco wiele fragmentów. Ostatecznie musimy jednak dla każdej próbki wiedzieć bez wątpliwości czy zawiera wirusa, czy nie. O ile możemy zmniejszyć oczekiwaną liczbę testów do wykonania? Zaprojektuj efektywne badanie dla P=0,01 i N=300 i policz oczekiwaną liczbę testów.

Jakieś pomysły?
ODPOWIEDZ