witam,
mam problem z danym zadaniem,prosilabym o wskazowki:
po potasowaniu czterech asow z talii kart, wylozono na stol dwie karty rewersami ku gorze(bez podgladania).Pozostale dwie karty tez leza zakryte.
a) jakie jest prawdopodobienstwo, ze obie wylozone karty sa czarne?
b) ktos podgladnowszy jedna z wylozonych kart zdradzil, ze jedna jest czarna.Jakie jest prawdopodobienstwo, ze obie wylozone karty sa czarne?
c) jakie jest prawdopodobienstwo, ze ze obie wylozone karty sa czarne, jesli wiadomo, ze ta podgladnieta jest pikiem?
za odpowiedz z gory dziekuje
losowanie asow
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 12:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 9 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 12:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 9 razy
- lina2002
- Użytkownik
- Posty: 599
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
losowanie asow
a) Moc Omegi wynosi 4 (2 białe, 2 czarne, czarna i biała lub biała i czarna), a moc zdarzenia 1. \(\displaystyle{ p= \frac{1}{4}}\).
b) Teraz moc Omegi wynosi 3 (2 czarne, czarna i biała lub biała i czarna), a moc zdarzenia również wynosi 1. \(\displaystyle{ p= \frac{1}{3}}\)
Można również skorzystać z prawdopodobieństwa warunkowego. Wtedy Omega będzie taka jak w ppkt. a).
\(\displaystyle{ A}\)-obie karty czarne
\(\displaystyle{ B}\)-co najmniej jedna karta czarna
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)} = \frac{ \frac{1}{4} }{ \frac{3}{4} }= \frac{1}{3}}\) (ponieważ \(\displaystyle{ A \cap B=A}\))
b) Teraz moc Omegi wynosi 3 (2 czarne, czarna i biała lub biała i czarna), a moc zdarzenia również wynosi 1. \(\displaystyle{ p= \frac{1}{3}}\)
Można również skorzystać z prawdopodobieństwa warunkowego. Wtedy Omega będzie taka jak w ppkt. a).
\(\displaystyle{ A}\)-obie karty czarne
\(\displaystyle{ B}\)-co najmniej jedna karta czarna
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)} = \frac{ \frac{1}{4} }{ \frac{3}{4} }= \frac{1}{3}}\) (ponieważ \(\displaystyle{ A \cap B=A}\))