jak to rozwiązać ?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
amarancik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:24
Płeć: Kobieta

jak to rozwiązać ?

Post autor: amarancik »

Wśród 11 kobiet i 9 mężczyzn losowo wybrano trzyosobową delegację. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że w skład delegacji wejdzie co najmniej 1 mężczyzna
lorakesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 198 razy

jak to rozwiązać ?

Post autor: lorakesz »

\(\displaystyle{ p=1-\frac{C^0_9C^3_{11}}{C^3_{20}}=1-\frac{165}{1140}=\frac{65}{76}}\)
Awatar użytkownika
qba1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xXx
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 40 razy

jak to rozwiązać ?

Post autor: qba1337 »

Można to zrobić również tak

Wśród 11 kobiet i 9 mężczyzn losowo wybrano trzyosobową delegację. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że w skład delegacji wejdzie co najmniej 1 mężczyzna

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}= {20 \choose 3}}\)

czyli Zbiór zdarzeń elemetarnych to kombinacja 3 wyrazowa bo wybieramy 3 osoby spośród 20

A- zd. polegajace na wybraniu co najmniej jednego mężczyzny

\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}= {9 \choose 1} * { 11 \choose 2} + {9 \choose 2} * {11 \choose 1} + {9 \choose 3}}\)

Mamy 3 opcje:
1 m 2 kob
2 m 1 kob
3 m 0 kobiet

stąd dodajemy kombinacje

P(A) to już łatwo policzyć
ODPOWIEDZ