witam
mam zadanie z ktorym sobie nie radze, mianowicie:
Z zestawu 12 kart(4 asy, 4 walety, 4 damy)ustalamy sobie trzy karty(nie usuwajac ich z zestawu), a nastepnie losujemy jedna karte.Z tym losowaniem zwiazemy dwa zdarzenia:
A=(wylosowana karta bedzie asem)
B=(wylosowana karta bedzie jedna z trzech ustalonych)
Na ile sposobow mozna ustalic taki podzbior trzech kart, aby zdarzenia A i B byly niezalezne?
jesli ktos moglby mi pomoc, to bylabym wdzieczna.
zestaw 12 kart
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 12:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 9 razy
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
zestaw 12 kart
moc omegi = \(\displaystyle{ { 12\choose 1}}\) = 12
moc A = \(\displaystyle{ { 4\choose 1}}\) = 4
moc B = \(\displaystyle{ { 3\choose 1}}\) = 3
Żeby A i B były niezależne, ustaloną kartą nie może być as.
Czyli trzeba wybrać z 8 kart (walety+damy) 3 karty.
czyli \(\displaystyle{ { 8\choose 3}}\) = \(\displaystyle{ \frac{8!}{3! * (8-3)!} = \frac{8!}{3! * 5!} = 56}\)
Na 56 sposobów można ustalić taki zbiór 3 kart.
moc A = \(\displaystyle{ { 4\choose 1}}\) = 4
moc B = \(\displaystyle{ { 3\choose 1}}\) = 3
Żeby A i B były niezależne, ustaloną kartą nie może być as.
Czyli trzeba wybrać z 8 kart (walety+damy) 3 karty.
czyli \(\displaystyle{ { 8\choose 3}}\) = \(\displaystyle{ \frac{8!}{3! * (8-3)!} = \frac{8!}{3! * 5!} = 56}\)
Na 56 sposobów można ustalić taki zbiór 3 kart.
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 12:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 9 razy