Jakie jest prawdopodobieństwo, ·ze w 3-krotnym rzucie kostka¾otrzymamy:
a) tylko liczby parzyste,
b) wszytkie liczby jednakowe,
c) 6 w pierwszym rzucie
rzut kostką trzy krotny
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
rzut kostką trzy krotny
a) Prawdopodobieństwo wyrzucenia liczby parzystej - \(\displaystyle{ \frac{3}{6}=\frac{1}{2}}\). W trzykrotnym rzucie prawdopodobieństwo to wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2}=(\frac{1}{2})^3}\)
b) W pierwszym rzucie nie jest ważne, co wypadnie. W drugim szansa na to, że wypadnie to samo, równa jest \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) i w trzecim też, czyli w 3 rzutach - \(\displaystyle{ 1 \cdot \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{6}=(\frac{1}{6})^2}\)
c) Szansa wyrzucenia jednej liczby oczek na sześć możliwych, to oczywiście \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\).
b) W pierwszym rzucie nie jest ważne, co wypadnie. W drugim szansa na to, że wypadnie to samo, równa jest \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) i w trzecim też, czyli w 3 rzutach - \(\displaystyle{ 1 \cdot \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{6}=(\frac{1}{6})^2}\)
c) Szansa wyrzucenia jednej liczby oczek na sześć możliwych, to oczywiście \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\).