witam,
mam zadanie z ktorym sobie nie radze, moze ktos podsunie mi jakis pomysl:
a wiec,
Do gry zaproszono gracza G i gracza H.z urny z trzema kulami(2 biale i 1 czerwona)beda losowane dwie kule jednoczesnie.
a) jesli obie beda tego samego koloru, to zdycieza gracz G, jesli kazda bedzie innego koloru to zwycieza gracZ H.Jaka decyzje podejmie grach G?
b) jesli grach G zdecyduje, ze gra nie byla sprawiedliwa, to jaka kule nalezy dolozyc do urny (biala czy czerwona) zeby gra byla sprawiedliwa?
za pomoc dziekuje
gra z kulami
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 12:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 9 razy
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
gra z kulami
policz jakie bedzie prawdopodobienstwo wygranej dla kazdego z nich, jesli on bedzie mial wieksze szanse na wygranie to bedzie chcial grac, jesli nie to nie bedzie chcial grac ...
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
gra z kulami
z drzewka;
A - zdarzenie, że wylosuje się 2 kule tego samego koloru (wygrywa gracz G)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{2}{3} * \frac{1}{2} = \frac{1}{3}}\)
B - zdarzenie, że wylosuje się 2 kule, każda innego koloru (wygrywa gracz H)
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{2}{3} * \frac{1}{2} + \frac{1}{3} * \frac{2}{2} = \frac{1}{3} + \frac{1}{3} = \frac{2}{3}}\)
Z tego więc wynika, że gracz H ma większe szanse na wygraną, więc gracz G podejmie decyzję, by dołożyć jeszcze do urny jedną kulę czerwoną, by szanse obu graczy były takie same, a gra - sprawiedliwa.
A - zdarzenie, że wylosuje się 2 kule tego samego koloru (wygrywa gracz G)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{2}{3} * \frac{1}{2} = \frac{1}{3}}\)
B - zdarzenie, że wylosuje się 2 kule, każda innego koloru (wygrywa gracz H)
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{2}{3} * \frac{1}{2} + \frac{1}{3} * \frac{2}{2} = \frac{1}{3} + \frac{1}{3} = \frac{2}{3}}\)
Z tego więc wynika, że gracz H ma większe szanse na wygraną, więc gracz G podejmie decyzję, by dołożyć jeszcze do urny jedną kulę czerwoną, by szanse obu graczy były takie same, a gra - sprawiedliwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 12:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 9 razy