prawdopodobieństwo działania urządzenia
prawdopodobieństwo działania urządzenia
Urządzenie składa się z n elementów. Urządzenie pracuje, jeżeli co najmniej 90% elementów jest sprawnych. Prawdopodobieństwo awarii dla każdego z elementów jest równe 0,2. Wyznaczyć liczbę elementów tak, by z prawdopodobieństwem 0,85 urządzenie pracowało.
Sorry za tytuł, ale miałem problemy ze znalezieniem odpowiedniego tematu. Poratujcie, bo nie mam pojęcia jak się wziąć za to zadanie.
Sorry za tytuł, ale miałem problemy ze znalezieniem odpowiedniego tematu. Poratujcie, bo nie mam pojęcia jak się wziąć za to zadanie.
prawdopodobieństwo działania urządzenia
Tylko, że prawdopodobieństwo całkowite w ogóle mi nie pasuje do tego zadania.
prawdopodobieństwo działania urządzenia
Nie widzę tu kilku sposobów zajścia zdarzenia, a przede wszystkim możliwości wprowadzenia do wzoru liczby elementów (n). Porównując przykładowe zadania z zastosowaniem tego twierdzenia też nie widzę najmniejszej analogii z tym zadaniem.
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
prawdopodobieństwo działania urządzenia
grzenekk to jest forum matematyczne, a nie serwis rozwiązujący w pełni zadania matematyczne. Wierz mi, że jak samemu się do czegoś dojdzie, to zostaje to o wiele dłużej w pamięci. A co do zadania, to próbowałeś Flower wersje twierdzenia o pdp. całkowitym po prostu na drzewkach sobie w tym wypadku rozpisać?
prawdopodobieństwo działania urządzenia
Bardzo często rozpisuje sobie przykłady na drzewkach, ale jak to można rozpisać i co mi to da? Na każdej odnodze mam dawać te same dane? Próbowałem rozwiązać to zadanie tym sposobem, ale wszystkie próby kończyły się totalnie bezsensownymi wynikami i szkoda tu cokolwiek z nich wklejać. Jak wiesz jak to zrobić to proszę Cię abyś zaczął to zadanie, albo chociaż jakieś podobne wkleił.
Jutro mam egzamin i może się trafić podobne zadanie, więc jeszcze raz Cię proszę o pomoc. A jak się pomyliłeś to też napisz, będę szukał innej koncepcji.
Jutro mam egzamin i może się trafić podobne zadanie, więc jeszcze raz Cię proszę o pomoc. A jak się pomyliłeś to też napisz, będę szukał innej koncepcji.
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
prawdopodobieństwo działania urządzenia
A słyszałeś o czymś takim jak nierówność Markowa? Jak nie to warto przeczytać - zadanie jest bardzo typowe.
prawdopodobieństwo działania urządzenia
Proszę o pomoc, gdzie popełniam błąd?
\(\displaystyle{ X}\)-liczba sprawnych elementów spośród n
Zatem trzeba wyliczyć n z równania \(\displaystyle{ P\left(\frac{X}{n} \ge 0,9 \right)=0,85}\)
\(\displaystyle{ EX=0,8n}\)
\(\displaystyle{ \sigma X= \sqrt{0,2 \cdot 0,8 \cdot n} =0,4 \sqrt{n}}\)
Równoważnie mamy \(\displaystyle{ P\left( Y \ge \frac{0,9n-0,8n}{0,4 \sqrt{n} } \right)=0,85}\) gdzie \(\displaystyle{ Y}\) ma rozkład standardowy normalny
\(\displaystyle{ P\left( Y \ge 0,25 \sqrt{n} \right)=0,85}\)
Dochodzę do sprzeczności \(\displaystyle{ \Phi\left( 0,25 \sqrt{n}\right)=0,15}\)
Gdzie jest błąd w moim rozumowaniu?
\(\displaystyle{ X}\)-liczba sprawnych elementów spośród n
Zatem trzeba wyliczyć n z równania \(\displaystyle{ P\left(\frac{X}{n} \ge 0,9 \right)=0,85}\)
\(\displaystyle{ EX=0,8n}\)
\(\displaystyle{ \sigma X= \sqrt{0,2 \cdot 0,8 \cdot n} =0,4 \sqrt{n}}\)
Równoważnie mamy \(\displaystyle{ P\left( Y \ge \frac{0,9n-0,8n}{0,4 \sqrt{n} } \right)=0,85}\) gdzie \(\displaystyle{ Y}\) ma rozkład standardowy normalny
\(\displaystyle{ P\left( Y \ge 0,25 \sqrt{n} \right)=0,85}\)
Dochodzę do sprzeczności \(\displaystyle{ \Phi\left( 0,25 \sqrt{n}\right)=0,15}\)
Gdzie jest błąd w moim rozumowaniu?