Problem w ruletce europejskiej
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 maja 2009, o 09:31
- Płeć: Mężczyzna
Problem w ruletce europejskiej
Siemanko!
Jak obliczyc prawdopodobienstwo, ze dany numer np "0" nie wypadnie 50 razy z rzedu w ruletce europejskiej?
Czy oblicza sie to tym sposobem: \(\displaystyle{ \left( \frac{36}{37} \right) ^{50}}\) ?
Pytam bo mialem "dwoje" z matmy i juz dawno nic nie pamietam z rachunku prawdopodobienstwa...
Radziu
Jak obliczyc prawdopodobienstwo, ze dany numer np "0" nie wypadnie 50 razy z rzedu w ruletce europejskiej?
Czy oblicza sie to tym sposobem: \(\displaystyle{ \left( \frac{36}{37} \right) ^{50}}\) ?
Pytam bo mialem "dwoje" z matmy i juz dawno nic nie pamietam z rachunku prawdopodobienstwa...
Radziu
Problem w ruletce europejskiej
nie mogę sobie przypomnieć jak to powinno być
ale na 100% nie tak jak napisałeś, bo wtedy prawdopodobieństwo wtedy wyszłoby takie, że na 4 próby serii po 50 rzutów kulką, w conajmniej jednej wyjdzie ci 50 razy pod rząd 0 ...
może tak:
\(\displaystyle{ 1- \left( \frac{1}{37 ^{50} } \right)}\) ??
liczę prawdopodobieństwo trafienia tej jednej liczby z 37 50 razy pod rząd, a potem prawdopodobieństwo odwrotne?
ale na 100% nie tak jak napisałeś, bo wtedy prawdopodobieństwo wtedy wyszłoby takie, że na 4 próby serii po 50 rzutów kulką, w conajmniej jednej wyjdzie ci 50 razy pod rząd 0 ...
może tak:
\(\displaystyle{ 1- \left( \frac{1}{37 ^{50} } \right)}\) ??
liczę prawdopodobieństwo trafienia tej jednej liczby z 37 50 razy pod rząd, a potem prawdopodobieństwo odwrotne?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Problem w ruletce europejskiej
Szansa, że numer 0 wypadnie w jednym razie wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{37}}\), tur mamy 50 a więc szansa, że wypadnie 50 razy pod rząd wynosi \(\displaystyle{ (\frac{1}{37})^{50}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 maja 2009, o 09:31
- Płeć: Mężczyzna
Problem w ruletce europejskiej
Czyli jesli chce obliczyc ze nie wypadnie 50 razy pod rzad to moj wzor jest ok?
Problem w ruletce europejskiej
jak napisałem, nie jest ok, policz sobie ze swojego wzoru i zobacz co ci wyjdzie a potem się zastanów racjonalnie czy takie prawdopodobieństwo jest realneimproperuse pisze:Czyli jesli chce obliczyc ze nie wypadnie 50 razy pod rzad to moj wzor jest ok?
zgadzam się a prawdopodobieństwo że taka sytuacja się nie zdarzy to różnica między 1 a wynikiem z w/w wyliczenia prawda Nakahed90 ?Nakahed90 pisze:Szansa, że numer 0 wypadnie w jednym razie wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{37}}\), tur mamy 50 a więc szansa, że wypadnie 50 razy pod rząd wynosi \(\displaystyle{ (\frac{1}{37})^{50}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 maja 2009, o 09:31
- Płeć: Mężczyzna
Problem w ruletce europejskiej
Policzylem i wyszlo 0.25411 czyli jesli sie nie myle ponad 25%, zdarzalo mi sie wielokrotnie ze dany numer nie wypadal przez kolejne 50 tur, wiec uwazam ze takie prawdopodobienstwo jest jak najbardziej realne.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2009, o 10:53 przez improperuse, łącznie zmieniany 1 raz.
Problem w ruletce europejskiej
a czy przypadkiem 0.25 to nie jest 25% ??improperuse pisze:Policzylem i wyszlo 0.25411 czyli jesli sie nie myle ponad 2.5%, zdarzalo mi sie wielokrotnie ze dany numer nie wypadal przez kolejne 50 tur, wiec uwazam ze takie prawdopodobienstwo jest jak najbardziej realne.
ok jeśli prawdopodobieństwo na poziomie 25% uważasz za normalne że nie wypadnie ci pod rząd 50 razy ten sam numerek... to by znaczyło, że w pierwszej serii 50 rzutów nie masz 50x0 w drugiej serii 50 rzutów nie masz 50x0 w trzeciej serii 50 rzutów nie masz 50x0 pod rząd, ale już w czwartej (25% = jeden na cztery) wyjdzie ci 50 rzutów po 0 pod rząd
Ostatnio zmieniony 28 maja 2009, o 10:57 przez Dagger, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 maja 2009, o 09:31
- Płeć: Mężczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 maja 2009, o 09:31
- Płeć: Mężczyzna
Problem w ruletce europejskiej
ok..ale w takim razie rownania ktore Ty oraz Nakahed podaliscie tez sa nieprawidlowe (na moj chlopski rozum) bo wtedy wychodzilo by na to ze takie zjawisko prawie wogole nie wystepuje, a mi na ok 1300 kolejno zanotowanych spinow dany wybrany numer "nie wypadal przez 50 razy pod rzad" ponad 7 razy, acha no i pewnie musze zaznaczyc ze nie obieralem jednego i tego samego numeru w ciagu tych 1300 spinow wiec jak wyliczyc to prawdopodobienstwo?
Problem w ruletce europejskiej
jeżeli przyjmiemy że \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{37 ^{50} } \right)}\) jest liczbą strasznie małą, to się zgadza, a co będziesz mieć jak od 1 odejmiesz tę bardzo małą liczbę ?Dagger pisze: \(\displaystyle{ 1- \left( \frac{1}{37 ^{50} } \right)}\)
Będzie prawie jeden
co interpretuję że prawie nigdy na 50 kolejnych rzutów nie wystąpi sytuacja że będziesz miał jakąkolwiek liczbę 50 razy pod rząd.
czyli praktycznie zawsze wystąpi sytuacja że nie będziesz miał 50x0 pod rząd
Nake pominął jedno słówko "nie" w treści zadania, dlatego nasze wzory się różnią
zobacz! bo to istotne ja mam z przodu tego wzoru 1-