Prawdopodobieństwo niezależne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
peterson506
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 8 lis 2007, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 10 razy

Prawdopodobieństwo niezależne

Post autor: peterson506 »

Zad 1
P(A)=0,2, P(B`)=0,3. Zdarzenia A i B są niezależne. Oblicz P(AB).

Nie można zastosowac wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe, bo zdarzenia są niezależne, więc jak to trzeba zrobić?


Zad 2
Zdarzenia A i B są niezależne. P(A)=1/3 P(B`)=2/5. Oblicz P(A U B).
Wzór na P(A U B) uprościł mi się do P(A U B)=P(A) + P(B), iloczyn zdarzeń A i B jest równy zero. Dobrze myślę?
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 599
Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 151 razy

Prawdopodobieństwo niezależne

Post autor: lina2002 »

peterson506 pisze:
Nie można zastosowac wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe, bo zdarzenia są niezależne, więc jak to trzeba zrobić?
A kto Ci zabronił ?

W drugim: iloczyn nie jest równy zero. Z definicji: zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są niezależne, gdy \(\displaystyle{ P(A)=P(A|B)}\), czyli \(\displaystyle{ P(A)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\), czyli \(\displaystyle{ P(A) \cdot P(B)=P(A \cap B)}\). Z tego wylicz iloczyn (na pewno nie będzie równy zero).
ODPOWIEDZ