nierownosc czybyszewa i Laplace'a

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
fashion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 maja 2009, o 14:13
Płeć: Kobieta

nierownosc czybyszewa i Laplace'a

Post autor: fashion »

prosze o pomoc w rozwiazaniu zadan:

1. Wśród żarówek produkowanych przez pewien zakład jest 4% braków. Ile żarówek należy
pobrać, aby z prawdopodobieństwem 95% można było twierdzić, że będziemy mieli więcej niż
20 sztuk żarówek wadliwych.
2. Partia towaru zawiera p=20% braków. Jakie jest prawdopodobieństwo P, że w próbie liczącej
n=100 sztuk stosunek k/n, gdzie k jest liczbą braków, odchyli się od p=0.2 o mniej niż 0.2? To
samo zadanie rozwiązać dla n=400 oraz n=1600. Co się dzieje z prawdopodobieństwem P, gdy
liczba n wzrasta.
3. Strzelamy 300 razy, przy czym prawdopodobieństwo trafienia do celu za każdym razem jest
równe 0.25. Oszacować zgrubnie (korzystając z tw. Czebyszewa) prawdopodobieństwo, że ilość
celnych strzałów będzie się różnić od najbardziej prawdopodobnej ich liczby nie wiecej niz o 0,1 ogólnej liczby strzałów. - z nierownosci czybyszewa
4.Partia towaru ma wadliwość 7%. pobrano probe 800 elementowa . ob. prawdopodobienstwo ze ilosc sztuk wadliwych w tej probie jest zawarta w granicach 6%-9%
ODPOWIEDZ