Nierownosc Czebyszewa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lukabesoin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 28 lis 2008, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Nierownosc Czebyszewa

Post autor: lukabesoin »

Prawdopodobienstwo trafienia w puszke na strzelnicy wynosi 1/2, ˙zeby zdobyc nagrode trzeba zliczyc
10 trafien. Korzystajac z nierownosci Czebyszewa obliczyc ile nabojow trzeba wykupic, zeby prawdopodobienstwo zdobycia nagrody bylo mniejsze niz 0.9 ?

Wskazowka : Dla zmiennej losowej X o rozkladzie dwumianowym,
P(X < k) = P(X > n − k), k = 0, 1, . . . , n.
lukabesoin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 28 lis 2008, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Nierownosc Czebyszewa

Post autor: lukabesoin »

czy ktoś wie jak mam zapisać to ze p-stwo X=10 jeśli w nierówności Czebyszewa jest P(|X-EX|>=e)?
Awatar użytkownika
Maciej87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

Nierownosc Czebyszewa

Post autor: Maciej87 »

Nierówność Czebyszewa w ogólnej postaci jest inna
ODPOWIEDZ