Wariacja standaryzowanej zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
qba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z zaskoczenia
Podziękował: 7 razy

Wariacja standaryzowanej zmiennej losowej

Post autor: qba »

Witam,

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem z wykładu ale na marginesie zanotowałem sobie:
\(\displaystyle{ Var\stackrel{\sim}{X} = 1}\)
Czy zachodzi to zawsze?
Jak to udowodnić?

Mówimy o rozkładzie normalnym Gaussa
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Wariacja standaryzowanej zmiennej losowej

Post autor: kuch2r »

Jeśli \(\displaystyle{ \xi\sim \mathcal{N}(\mu,\sigma)}\).
Niech ponadto
\(\displaystyle{ \zeta=\frac{\xi-\mu}{\sigma}}\)
Rozważmy, zatem
\(\displaystyle{ \mbox{Var}\zeta=\mbox{Var}\left(\frac{\xi-\mu}{\sigma}\right)=\frac{1}{\sigma^2}\mbox{Var}\left(\xi-\mu\right)=\frac{1}{\sigma^2}\mbox{Var}\xi=\frac{1}{\sigma^2}\cdot \sigma^2=1}\)
ODPOWIEDZ