Ocena poprawności - statystyka i prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mik3333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 maja 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna

Ocena poprawności - statystyka i prawdopodobieństwo

Post autor: mik3333 »

Witam

Po około 20 latach od zakończenia nauki muszę niestety wrócić do matematyki
Mam do zrobienia 2 proste zadania.
Po przejrzeniu zawartości forum 1 udało mi się zrobić i poprosiłbym o sprawdzenie wyniku, przy 2 poprosiłbym o jakiś przykład (metodę) wykonania.

zad. 1

Wiadomo, że pewna maszyna produkuje 30% wyrobów wadliwych. Pobrano w sposób losowy próbę składającą się z 12 elementów. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w próbie są nie więcej niż 4 elementy wadliwe?

Moje skromne obliczenia:

n=12
sukces = sztuka wadliwa
prawdopodobieństwo sukcesu = 0,3
prawdopodobieństwo porażki = 0,7

P(x<=4) = P(x=0) + P(x=1) + P(x=2) + P(x=3) + P(x=4) = 0,72

Prawdopodobieństwo, że w próbie są nie więcej niż 4 elementy wadliwe = 0,72

zad. 2

W pewnym przedsiębiorstwie ustalono, że czas odpowiedzi na reklamacje wewnętrzne składane do biura konstrukcyjnego nie będzie większy niż 12 dni. Zaczęto rejestrować czas odpowiedzi na poszczególne reklamacje. Po pierwszym roku zbierania danych zanotowano 235 reklamacji. Zebrane dane umieszczone zostały poniżej.


Czas odpowiedzi
14, 14, 11, 13, 10
19, 10, 11, 11, 14
11, 11, 17, 10, 11
13, 10, 13, 10, 13
11, 13, 10, 13, 10
11, 16, 12, 10, 13
11, 16, 10, 10, 9
9, 14, 12, 10, 13
13, 14, 10, 10, 11
10, 13, 11, 9, 11
13, 9, 11, 10, 10
10, 9, 11, 11, 10
14, 11, 11, 9, 10
10, 11, 9, 14, 11
14, 11, 17, 10, 11
11, 11, 9, 16, 10
10, 11, 10, 10, 14
14, 13, 9, 11, 14
10, 10, 10, 14, 11
11, 14, 11, 10, 11
8, 11, 11, 11, 11
9, 11, 11, 10, 10
10, 11, 9, 10, 13
11, 11, 10, 20, 14
11, 9, 11, 14, 11
11, 14, 17, 14, 9
9, 12, 11, 11, 14
16, 16, 13, 11, 15
16, 14, 13, 9, 16
18, 16, 14, 9, 16
15, 13, 13, 10, 10
13, 13, 11, 18, 9
11, 10, 14, 7, 14
10, 14, 9, 9, 13
11, 10, 11, 10, 9
9, 9, 10, 14, 10
13, 14, 16, 17, 14
10, 16, 19, 11, 11
9, 12, 13, 14, 11
11, 10, 14, 11, 11
11, 10, 13, 16, 10
11, 11, 11, 11, 11
9, 14, 14, 13, 13
10, 13, 16, 11, 14
13, 9, 11, 14, 14
11, 13, 14, 14, 11
10, 10, 11, 10, 11

Na podstawie powyższych danych stworzyć wykres słupkowy obrazujący częstości występowania poszczególnych długości odpowiedzi na reklamacje. Wyciągnąć wnioski ze stworzonego wykresu.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
mik3333
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Ocena poprawności - statystyka i prawdopodobieństwo

Post autor: Gotta »

Pierwsze zadanie wydaje się być rozwiązane prawidłowo.
ODPOWIEDZ