Zadanie z prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Nightcrawler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 7 cze 2005, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Zadanie z prawdopodobieństwa

Post autor: Nightcrawler »

Prosze o pomoc w zadaniu:
Znaleźć rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej \(\displaystyle{ \xi_{1} + \xi_{2} +\xi_{3}}\), jeśli \(\displaystyle{ \xi_{1}, \xi_{2}, \xi_{3}}\) są zmiennymi losowymi niezależnymi o następujących rozkładach:
\(\displaystyle{ P\{\xi_{k}=l\}={l-1\choose m_{k}-1}p^{m_{k}}(1-p)^{l-m_{k}}}\), \(\displaystyle{ \,l=m_{k},m_{k}+1,\cdots}\) , \(\displaystyle{ 0}\)
ODPOWIEDZ