"Rzucamy 3 razy kastką" a "rzucamy trzema kostkami"
"Rzucamy 3 razy kastką" a "rzucamy trzema kostkami"
Witam! Znalazłem takie zadanie. Rzucamy 3 razy kostką. Oblicz prawd. zdarzenia polegającego na tym, że suma otrzymanych wyników jest liczbą podzielną przez 6. Zadanie zrobiłem przez rozpisanie np:
6 otrzymamy z liczb : (1;1;4) (razem 3 kombinacje) lub (1;2;3) (razem 6 kombinacji) lub (2;2;2;) (jedna kombinacja)
i tak dla 12 i 18
I teraz moje pytanie brzmi, co by było gdyby zadanie brzmiało "rzucamy trzema kostkami na raz". Wtedy kolejność nie miałaby znaczenia ale prawdopodobieństwo przecież byłoby takie samo.
Moje pytanie jak obliczyć je dla ww. przypadku ?
6 otrzymamy z liczb : (1;1;4) (razem 3 kombinacje) lub (1;2;3) (razem 6 kombinacji) lub (2;2;2;) (jedna kombinacja)
i tak dla 12 i 18
I teraz moje pytanie brzmi, co by było gdyby zadanie brzmiało "rzucamy trzema kostkami na raz". Wtedy kolejność nie miałaby znaczenia ale prawdopodobieństwo przecież byłoby takie samo.
Moje pytanie jak obliczyć je dla ww. przypadku ?
Ostatnio zmieniony 12 maja 2009, o 15:28 przez Daab, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 62 razy
"Rzucamy 3 razy kastką" a "rzucamy trzema kostkami"
Hmm... \(\displaystyle{ \Omega=C^{3}_{18}=\frac{18!}{3!15!}=816}\) a potem jako zdarzenia sprzyjające dajesz te trzy które wypisałeś (w końcu kolejnośc jest nieważna czyli możemy tak zrobić). Wtedy mamy \(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{816}=\frac{1}{272}}\) Tak Ci wyszło wcześniej?
"Rzucamy 3 razy kastką" a "rzucamy trzema kostkami"
Dodałem istotne zdanie którego zapomniałem w treści zadania. Może to przez to.
Odpowiedzią tutaj jest 1/6. A co do "Rzucamy raz trzema kostkami" to właśnie myślę że też powinno być 1/6.Rzucamy 3 razy kostką. Oblicz prawd. zdarzenia polegającego na tym, że suma otrzymanych wyników jest liczbą podzielną przez 6
- qba1337
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xXx
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 40 razy
"Rzucamy 3 razy kastką" a "rzucamy trzema kostkami"
W rzutach kostkami symetrycznymi stosujemy wariacje z powtórzeniami a nie kombinacje
Rzucamy 3x kostką wiec Omega będzie
\(\displaystyle{ Omega=W^{3}_{6}=6 ^{3}= 216}\)
pzdr
A- wylosowanie sumy oczek w trzech rzutach, która będzie liczbą podzielna przez 6
Rozpisujemy możliwe opcje
(1,2,3) (1,1,4) (1,3,2) (1,4,1) .... ITD
takich zdarzeń będzie 36
więc \(\displaystyle{ P(A)= \frac{36}{216} = \frac{1}{6}}\)
Rzucamy 3x kostką wiec Omega będzie
\(\displaystyle{ Omega=W^{3}_{6}=6 ^{3}= 216}\)
pzdr
A- wylosowanie sumy oczek w trzech rzutach, która będzie liczbą podzielna przez 6
Rozpisujemy możliwe opcje
(1,2,3) (1,1,4) (1,3,2) (1,4,1) .... ITD
takich zdarzeń będzie 36
więc \(\displaystyle{ P(A)= \frac{36}{216} = \frac{1}{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 62 razy
"Rzucamy 3 razy kastką" a "rzucamy trzema kostkami"
Doczytaj treść postu zanim skomentujesz. Sytuację można na dwa sposoby rozwiązac w zależości jak zostanie pytanie postawione.
"Rzucamy 3 razy kastką" a "rzucamy trzema kostkami"
No omega się nie zmieni ale jeśli rzucamy raz 3 kostkami to mamy tak:
dla 6 - {(1;1;4);(1;2;3);(2;2;2)}
dla 12 - {(1;5;6);(2;5;5);(3;4;5);(4;4;4);(2;4;6);(6;3;3;)}
dla 18 - {(6;6;6)}
wychodzi nam 10 możliwości.
Tymczasem w przypadku "rzucamy trzy razy kostką" mamy
dla 6 - (1;1;4) <- 3 kombinacje (1;2;3)<- 6 kombinacji (2;2;2)<- 1 kombinacja
dla 12 i 18 - sposób j.w
Ze względu na na kolejność w jakiej zostaną wyrzucone. I tak mamy 25 kombinacji na 216 (Omega) I mamy 1/6.
Ale prawdopodobieństwo czy rzucamy 1 kostką 3 razy czy rzucamy 3 kostkami 1 raz powinno być takie samo chyba nie ?
dla 6 - {(1;1;4);(1;2;3);(2;2;2)}
dla 12 - {(1;5;6);(2;5;5);(3;4;5);(4;4;4);(2;4;6);(6;3;3;)}
dla 18 - {(6;6;6)}
wychodzi nam 10 możliwości.
Tymczasem w przypadku "rzucamy trzy razy kostką" mamy
dla 6 - (1;1;4) <- 3 kombinacje (1;2;3)<- 6 kombinacji (2;2;2)<- 1 kombinacja
dla 12 i 18 - sposób j.w
Ze względu na na kolejność w jakiej zostaną wyrzucone. I tak mamy 25 kombinacji na 216 (Omega) I mamy 1/6.
Ale prawdopodobieństwo czy rzucamy 1 kostką 3 razy czy rzucamy 3 kostkami 1 raz powinno być takie samo chyba nie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 62 razy
"Rzucamy 3 razy kastką" a "rzucamy trzema kostkami"
Dobra, to jest luźna rozmowa na temat czy można tak to rozpatrywac chociaż dobrze wiemy wszyscy że liczy to się wariacją a nie kombinacją.