oblicz prawdopodobieństwo
oblicz prawdopodobieństwo
Spośród liczb 0,1,2,3,4....,1000 wybieramy losowo jedna liczbę .oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia ze ta liczba jest podzielna przez 4 lub przez 5.
- lina2002
- Użytkownik
- Posty: 599
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
oblicz prawdopodobieństwo
\(\displaystyle{ \overline {\overline \Omega}=1000}\)
\(\displaystyle{ A}\)-wylosowano liczbę podzielną przez 4
\(\displaystyle{ \overline {\overline \A}=250}\)-bo jest \(\displaystyle{ \frac{1000}{4}}\) liczb podzielnych przez 4
Tak samo liczysz moc zdarzenia \(\displaystyle{ B}\)-wylosowano liczbę podzielna przez 5.
Skorzystaj ze wzoru na prawdopodobieństwo sumy zdarzeń \(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\).
\(\displaystyle{ A}\)-wylosowano liczbę podzielną przez 4
\(\displaystyle{ \overline {\overline \A}=250}\)-bo jest \(\displaystyle{ \frac{1000}{4}}\) liczb podzielnych przez 4
Tak samo liczysz moc zdarzenia \(\displaystyle{ B}\)-wylosowano liczbę podzielna przez 5.
Skorzystaj ze wzoru na prawdopodobieństwo sumy zdarzeń \(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\).