rachunek prawdopodobienstwa 2 zadania

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
trojano
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 sty 2006, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy

rachunek prawdopodobienstwa 2 zadania

Post autor: trojano »

jak to zrobić?

Sklep zaopatrywany jest w soki przez 3 dostawców, z których pierwszy dostarcza 30%, drugi 50% a trzeci 20% ogólnego zaopatrzenia. Wiadomo, że sok sfermentowany stanowi 2%, 1%, 3% towaru dostarczonego odpowiednio przez pierwszego, drugiego i trzeciego dostawcę. Jakie jest prawdopodobieństwo kupienia w tym sklepie butelki soku sfermentowanego.

_________________________________________________________________________

Na loterii jest 10 losów, z których 3 są zwycięskie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród trzech kupionych losów przynajmniej jeden jest wygrywający

prosze o pomoc
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

rachunek prawdopodobienstwa 2 zadania

Post autor: kuch2r »

ad.2
[edit] nie doczytałem zadania do konca
Conajmniej jeden los z trzech jest wygrywajacy. A wiec:
mozemy miec nastepujace sytuacje:
a)1 w + 2 p
\(\displaystyle{ {1 \choose 3}\cdot {2 \choose 7}}\)
b)2 w + 1 p
\(\displaystyle{ {2 \choose 3}\cdot {1 \choose 7}}\)
c)3 w + 0 p
\(\displaystyle{ {3 \choose 3}}\)

Moc zbioru A
\(\displaystyle{ |A|={1 \choose 3}\cdot {2 \choose 7}+{2 \choose 3}\cdot {1 \choose 7}+{3 \choose 3}}\)
Zbiór omega
\(\displaystyle{ |\Omega|={3 \choose 10}}\)
Ostatnio zmieniony 27 lut 2006, o 15:54 przez kuch2r, łącznie zmieniany 4 razy.
trojano
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 sty 2006, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy

rachunek prawdopodobienstwa 2 zadania

Post autor: trojano »

a mogłbyś napisac jak wyglada całe zdanie?
ODPOWIEDZ