oblicz prawdopodobieństwo ,że losowo wybrana liczba siedmiocyfrowa jest liczbą palindromiczną?
nie wiem jak zapisać moc zdarzeń sprzyjających tego zdarzenia losowego?
liczba palindromiczna i jej prawdopodobieństwo
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
liczba palindromiczna i jej prawdopodobieństwo
Mamy 7 cyfr. Na pierwszym miejscu nie może być zera bo to byłoby bez sensu. Na czwartym miejscu może stać dowolna liczba, na pierwszych trzech liczby od 100 do 999, dla tych liczb uwarunkowane są liczby na miejscach od 5 do 7. Czyli wszystkich możliwych kombinacji sprzyjających jest 10*900
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
liczba palindromiczna i jej prawdopodobieństwo
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=9 \cdot 10 ^{6}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=9 \cdot 10 ^{3}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{1000}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=9 \cdot 10 ^{3}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{1000}}\)