Mam problem z jednym z podpunktów zadania. Może mi ktoś pomoże:
Doświadczenie polega na dwukrotnym rzucie kostką (symetryczną) sześcienną,na której ściankach znajdują się cyfry 3,4,5,6,7,8.
- Obl. prawdopodobieństwo warunkowe, że suma oczek uzyskanych w dwóch rzutach jest równa 10 pod warunkiem, że w każdym z rzutów uzyskano wynik, będący liczbą nieparzystą.
Jak liczę wychodzi mi 1/12... lecz jest to zły wynik.
Rzut kostką (3,4,5,6,7,8). Problem ze zrozumieniem podpunktu
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Rzut kostką (3,4,5,6,7,8). Problem ze zrozumieniem podpunktu
A - suma oczek uzyskanych w dwóch rzutach jest równa 10
B - w każdym z rzutów uzyskano wynik, będący liczbą nieparzystą
\(\displaystyle{ P(A|B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=\frac{3}{6^2}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{9}{6^2}}\)
\(\displaystyle{ P(A|B)=\frac{\frac{1}{12}}{\frac{1}{4}}=\frac{1}{3}}\)
B - w każdym z rzutów uzyskano wynik, będący liczbą nieparzystą
\(\displaystyle{ P(A|B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=\frac{3}{6^2}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{9}{6^2}}\)
\(\displaystyle{ P(A|B)=\frac{\frac{1}{12}}{\frac{1}{4}}=\frac{1}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Rzut kostką (3,4,5,6,7,8). Problem ze zrozumieniem podpunktu
\(\displaystyle{ A\cap B=\{(3,7), (5,5), (7,3) \}}\)
\(\displaystyle{ B=\{(3,3),(3,5),(3,7),(5,3),(5,5),(5,7),(7,3),(7,5),(7,7)\}}\)
\(\displaystyle{ B=\{(3,3),(3,5),(3,7),(5,3),(5,5),(5,7),(7,3),(7,5),(7,7)\}}\)