Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach. Będę wdzięczna za wszelkie opisy co skąd się bierze, abym mogła to zrozumieć.
Zad1 Zmienne losowe X i Y są niezależne, przy czym EX = 2; D2X = 1; EY = 1; D2Y = 4. Wyznaczyć wartość oczekiwaną oraz wariancję
a) Z1 = X − 2Y ,
b) Z2 = 2X − Y .
Zad2 Dwóch ludzi rzuca kolejno monetą. Wygrywa ten, kto pierwszy wyrzuci orła. Opisać przestrzeń zdarzeń elementarnych. Obliczyć prawdopodobieństwo pk, że gra skończy się przy k−tym rzucie. Obliczyć wartość oczekiwaną i wariancję ilości rzutów moneta.
Pozdrawiam
Wartość oczekiwana i wariancja
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Wartość oczekiwana i wariancja
Zadanie 1
\(\displaystyle{ EX=2}\)
\(\displaystyle{ D^2X=1}\)
\(\displaystyle{ EY=1}\)
\(\displaystyle{ D^2Y=4}\)
\(\displaystyle{ E(X-2Y)=EX-2EY=2-2=0}\)
\(\displaystyle{ D^2(X-2Y)=D^2X+4D^2Y=1+16=17}\)
\(\displaystyle{ E(2X-Y)=2EX-EY=4-1=3}\)
\(\displaystyle{ D^2(2X-Y)=4D^2X+D^2Y=4+4=8}\)
\(\displaystyle{ EX=2}\)
\(\displaystyle{ D^2X=1}\)
\(\displaystyle{ EY=1}\)
\(\displaystyle{ D^2Y=4}\)
\(\displaystyle{ E(X-2Y)=EX-2EY=2-2=0}\)
\(\displaystyle{ D^2(X-2Y)=D^2X+4D^2Y=1+16=17}\)
\(\displaystyle{ E(2X-Y)=2EX-EY=4-1=3}\)
\(\displaystyle{ D^2(2X-Y)=4D^2X+D^2Y=4+4=8}\)
Ostatnio zmieniony 10 maja 2009, o 15:09 przez Gotta, łącznie zmieniany 1 raz.
Wartość oczekiwana i wariancja
A już się przestraszyłam że to coś czego nie rozumiem ;]
Dziękuje za rozwiązanie ;]
Dziękuje za rozwiązanie ;]