Określ moc zdarzeń.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Lufkenzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 mar 2009, o 18:16
Płeć: Mężczyzna

Określ moc zdarzeń.

Post autor: Lufkenzi »

Określ zdarzenie losowe i wyznacz ich liczbę (określ moc), jeżeli:
a) losujemy 3 karty jednocześnie z talii 24 kart,
b) urna zawiera 10 kul ponumerowanych od 0 do 9. Losujemy jednocześnie 2 kule i układamy liczby dwucyfrowe. Ile takich licz otrzymamy (pomiń 01,02,03...09, bo są to liczby faktycznie jednocyfrowe)
c) w windzie 7 piętrowego budynku jadą 4 osoby. Na ile sposobów mogą wysiąść, jeżeli każda z nich wysiada na innym piętrze?

Proszę o pomoc, mam problemy z problematyką, kombinatoryką i prawdobodobieństwem, gdyż mój nauczyciel nie potrafił przekazać nam swojej wiedzy, a zbliża się matura i nie wiem jak rozwiązywać tego typu zadania, więc miło by było gdyby mi ktos objaśnił jak to robić, a resztę takich zadań postaram się zrobic sam analogicznie do tych. Z góry wielkie dzięki.
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Określ moc zdarzeń.

Post autor: Gotta »

a)
Losowanie trzech kart z \(\displaystyle{ 24}\)

Zbiorem zdarzeń elementarnych jest zbiór 3-elementowych kombinacji zbioru 24-elementowego

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}= {24 \choose 3}}\)

b)
Na piewszym miejscu może stać jedna z cyfr \(\displaystyle{ \{1,2,3,4,5,6,7,8,9 \}}\), a więc mamy 9 możliwości wyboru. Cyfrę jedności możemy wybrać również na 9 sposobów. Zatem

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=9\cdot 9}\)

c)
Zbiorem zdarzeń elementarnych jest zbiór 4-elementowych wariacji bez powtórzeń zbioru 7-elementowego

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}= V_{7}^4=\frac{7!}{(7-4)!}}\)
ODPOWIEDZ