Cześć, mam taki problem z dwoma zadaniami :
1.Wyznacz rozklad ilorazu dwoch niezaleznych zmiennyc losowych o rozkladzie \(\displaystyle{ N(0,1)}\)
2. Zmienne losowe\(\displaystyle{ X_{1}, X_{2}}\) są niezależne i mają ten sam rozklad o dytrybuancie \(\displaystyle{ F_{X}}\). Znajdź rozklad prawdopodobienstwa zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=min(X_{1}, X_{2})}\)
Nie potrafię ich rozwiązać, bo nie bardzo wiem jak takie zadania się robi. Proszę o pomoc
rozkład niezleżnych zmiennych losowych
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
rozkład niezleżnych zmiennych losowych
Niech:
\(\displaystyle{ Y=\min{(X_1,X_2)}}\)
Wówczas
\(\displaystyle{ F_{Y}(t)=P(Y<t)=P(\min{(X_1,X_2)}<t)=1-P(\min{(X_1,X_2)}\geq t )=1-P(X_1\geq t)^2=1-(1-F_{X}(t))^2}\)
\(\displaystyle{ Y=\min{(X_1,X_2)}}\)
Wówczas
\(\displaystyle{ F_{Y}(t)=P(Y<t)=P(\min{(X_1,X_2)}<t)=1-P(\min{(X_1,X_2)}\geq t )=1-P(X_1\geq t)^2=1-(1-F_{X}(t))^2}\)