Tworzenie trzech grup (4os, 2os, 2os)
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1 raz
Tworzenie trzech grup (4os, 2os, 2os)
Na zajęcia SKS-u przyszedl Karol, Tomek i sześciu innych chłopców. Prowadzący zajęcia nauczyciel zdecydował, że na tych zajęciach czterech chłopców będzie ćwiczyć na siłowni, dwóch będzie grać w tenisa a pozostałych dwóch w badmintona. W związku z tym w sposób losowy dokonał podziału grupy chłopców na trzy grupy: 4-osobową i dwie 2-osobowe.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
B- na tych zajęciach Karol ćwiczył w tej samej grupie co Tomek
Robiłem to w ten sposób ale wyszedł zły wynik
Karol i Tomek moga znaleźć się w grupie 4-osobowej na siłowni, czyli do nich dobieramy dwóch chłopców z pozostałych sześciu, z pozostałych czterech tworzymy grupkę do tenisa i grupka do badmintona tworzy się automatycznie z pozostałych
\(\displaystyle{ \[\left( \begin{array}{l}
6 \\
2 \\
\end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right)\]}\)
I pozostały dwa przypadki w których prawdopodobieństwo jest takie samo, czyli Tomek i Karol znajdą się w grupce dwuosobowej (od razu uwzględniam oba przypadki dodając)
\(\displaystyle{ \[\left( \begin{array}{l}
6 \\
4 \\
\end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right) + \left( \begin{array}{l}
6 \\
4 \\
\end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right)\]}\)
\(\displaystyle{ \[|\Omega | = \left( \begin{array}{l}
8 \\
4 \\
\end{array} \right)\left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right)\]}\)
czyli prawdopodobieństwo:
\(\displaystyle{ \[P(B) = \frac{{\left( \begin{array}{l}
6 \\
2 \\
\end{array} \right)\left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right) + \left( \begin{array}{l}
6 \\
4 \\
\end{array} \right)\left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right) + \left( \begin{array}{l}
6 \\
4 \\
\end{array} \right)\left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right)}}{{\left( \begin{array}{l}
8 \\
4 \\
\end{array} \right)\left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right)}} = \frac{1}{{42}}\]}\)
Pozdrawiam
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
B- na tych zajęciach Karol ćwiczył w tej samej grupie co Tomek
Robiłem to w ten sposób ale wyszedł zły wynik
Karol i Tomek moga znaleźć się w grupie 4-osobowej na siłowni, czyli do nich dobieramy dwóch chłopców z pozostałych sześciu, z pozostałych czterech tworzymy grupkę do tenisa i grupka do badmintona tworzy się automatycznie z pozostałych
\(\displaystyle{ \[\left( \begin{array}{l}
6 \\
2 \\
\end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right)\]}\)
I pozostały dwa przypadki w których prawdopodobieństwo jest takie samo, czyli Tomek i Karol znajdą się w grupce dwuosobowej (od razu uwzględniam oba przypadki dodając)
\(\displaystyle{ \[\left( \begin{array}{l}
6 \\
4 \\
\end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right) + \left( \begin{array}{l}
6 \\
4 \\
\end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right)\]}\)
\(\displaystyle{ \[|\Omega | = \left( \begin{array}{l}
8 \\
4 \\
\end{array} \right)\left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right)\]}\)
czyli prawdopodobieństwo:
\(\displaystyle{ \[P(B) = \frac{{\left( \begin{array}{l}
6 \\
2 \\
\end{array} \right)\left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right) + \left( \begin{array}{l}
6 \\
4 \\
\end{array} \right)\left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right) + \left( \begin{array}{l}
6 \\
4 \\
\end{array} \right)\left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right)}}{{\left( \begin{array}{l}
8 \\
4 \\
\end{array} \right)\left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right)}} = \frac{1}{{42}}\]}\)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 7 maja 2009, o 15:05 przez Tom555, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 24 mar 2009, o 13:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 35 razy
Tworzenie trzech grup (4os, 2os, 2os)
\(\displaystyle{ \frac{ {6 \choose 2} {4 \choose 2} + {6 \choose 4} {4 \choose 2} + {6 \choose 4} {4 \choose 2} }{ {8 \choose 4} {4 \choose 2} }= \frac{3 \frac{6!}{4!2!} {4 \choose 2} }{ \frac{8!}{4!4!} {4 \choose 2} }=3 \frac{6!}{4!2!} \frac{4!4!}{8!}=3 \frac{6! \cdot 3 \cdot 4}{8!}= \frac{3 \cdot 3 \cdot 4}{7 \cdot 8}= \frac{9}{14}}\)
Czy taki wynik jest w książce?
Czy taki wynik jest w książce?
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 17:11
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3 razy
Tworzenie trzech grup (4os, 2os, 2os)
Tomku, mi wychodzi tak jak tobie.. nie mam pojęcia jakby to można zrobić inaczej.
6hokage, gdy robisz kombinację 4 elementów z 6 to już zostają ci tylko 2, a ty potem robisz kombinację z 4.
6hokage, gdy robisz kombinację 4 elementów z 6 to już zostają ci tylko 2, a ty potem robisz kombinację z 4.
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1 raz
Tworzenie trzech grup (4os, 2os, 2os)
No można by inaczej jeszcze myśleć (może i nawet bardziej poprawnie by było) , ze jeśli Karol i Tomek mają byc w jednej grupie, to:
Przypadek 1 - ćwiczą na siłowni
\(\displaystyle{ \[\left( \begin{array}{l}
6 \\
2 \\
\end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right)\]}\)
czyli bez zmian
Przypadek 2 - graja w tenisa lub badmintona:
\(\displaystyle{ \left( \begin{array}{l}
6 \\
4 \\
\end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{l}
2 \\
2 \\
\end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{l}
2 \\
2 \\
\end{array} \right) + \left( \begin{array}{l}
6 \\
4 \\
\end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{l}
2 \\
2 \\
\end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{l}
2 \\
2 \\
\end{array} \right) = \left( \begin{array}{l}
6 \\
4 \\
\end{array} \right) \cdot 1 \cdot 1 + \left( \begin{array}{l}
6 \\
4 \\
\end{array} \right) \cdot 1 \cdot 1 = 2 \cdot \left( \begin{array}{l}
6 \\
4 \\
\end{array} \right)}\)
Najpierw wybieramy grupę czteroosobową a pozostałe dwie tworzą się automatycznie, bo Tomek i Karol są w jednej więc pozostają jeszcze dwaj). Wszystko mnożymy x2 bo mogą być dwa takie przypadki.
Omega bez zmian, więc ostatecznie
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{{\left( \begin{array}{l}
6 \\
2 \\
\end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right) + 2 \cdot \left( \begin{array}{l}
6 \\
4 \\
\end{array} \right)}}{{\left( \begin{array}{l}
8 \\
4 \\
\end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right)}}}\)
Przeliczyłem to raz i wyszlo mi \(\displaystyle{ P(B) = \frac{3}{{14}}}\)
więc już jakby bliżej. Mogłem się pomylić w rachunkach, później jeszcze raz sprawdze
Pozdrawiam
Przypadek 1 - ćwiczą na siłowni
\(\displaystyle{ \[\left( \begin{array}{l}
6 \\
2 \\
\end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right)\]}\)
czyli bez zmian
Przypadek 2 - graja w tenisa lub badmintona:
\(\displaystyle{ \left( \begin{array}{l}
6 \\
4 \\
\end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{l}
2 \\
2 \\
\end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{l}
2 \\
2 \\
\end{array} \right) + \left( \begin{array}{l}
6 \\
4 \\
\end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{l}
2 \\
2 \\
\end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{l}
2 \\
2 \\
\end{array} \right) = \left( \begin{array}{l}
6 \\
4 \\
\end{array} \right) \cdot 1 \cdot 1 + \left( \begin{array}{l}
6 \\
4 \\
\end{array} \right) \cdot 1 \cdot 1 = 2 \cdot \left( \begin{array}{l}
6 \\
4 \\
\end{array} \right)}\)
Najpierw wybieramy grupę czteroosobową a pozostałe dwie tworzą się automatycznie, bo Tomek i Karol są w jednej więc pozostają jeszcze dwaj). Wszystko mnożymy x2 bo mogą być dwa takie przypadki.
Omega bez zmian, więc ostatecznie
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{{\left( \begin{array}{l}
6 \\
2 \\
\end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right) + 2 \cdot \left( \begin{array}{l}
6 \\
4 \\
\end{array} \right)}}{{\left( \begin{array}{l}
8 \\
4 \\
\end{array} \right) \cdot \left( \begin{array}{l}
4 \\
2 \\
\end{array} \right)}}}\)
Przeliczyłem to raz i wyszlo mi \(\displaystyle{ P(B) = \frac{3}{{14}}}\)
więc już jakby bliżej. Mogłem się pomylić w rachunkach, później jeszcze raz sprawdze
Pozdrawiam
- akw
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 57 razy
Tworzenie trzech grup (4os, 2os, 2os)
Sory że odkupuję ale jedyne rozwiązanie w internecie jakie znalazłem i nie rozwiązane. Nie wychodziło bo przypadek gdy są w tej samej grupie dwuosobowej jest źle policzony.
Jest:
\(\displaystyle{ {6 \choose 4} {4 \choose 2}}\)
A powinno być z oczywistych względów:
\(\displaystyle{ {6 \choose 2} {2 \choose 2}= {6 \choose 2}}\)
Jest:
\(\displaystyle{ {6 \choose 4} {4 \choose 2}}\)
A powinno być z oczywistych względów:
\(\displaystyle{ {6 \choose 2} {2 \choose 2}= {6 \choose 2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 13 mar 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Teresin
- Podziękował: 7 razy
Tworzenie trzech grup (4os, 2os, 2os)
no mi wynik wyszedł poprawny, robiłem sam, za chwile objaśnię, ale najpierw
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right| = {8 \choose 4} \cdot {4 \choose 2} \cdot {2 \choose 2} = 420}\)
\(\displaystyle{ \left| B\right| = 2 \cdot {6 \choose 4} \cdot {2 \choose 2} + {6 \choose 2} \cdot {4 \choose 2} \cdot {2 \choose 2} = 120}\)
\(\displaystyle{ P\left( B\right) = \frac{2}{7}}\)
Karol i Tomek mogą być w jednej grupie na trzy sposoby. Jeśli będą na siłowni, to trzeba mi wylosować dwóch innych kompanów no i z pozostałych czterech wylosować po dwóch to innych grup. Są dwie inne możliwości w których tylko oni są razem w grupie, czyli dwa razy trzeba z sześciu pozostałych wylosować czwórkę do siłowni, i do pozostałej grupy.
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right| = {8 \choose 4} \cdot {4 \choose 2} \cdot {2 \choose 2} = 420}\)
\(\displaystyle{ \left| B\right| = 2 \cdot {6 \choose 4} \cdot {2 \choose 2} + {6 \choose 2} \cdot {4 \choose 2} \cdot {2 \choose 2} = 120}\)
\(\displaystyle{ P\left( B\right) = \frac{2}{7}}\)
Karol i Tomek mogą być w jednej grupie na trzy sposoby. Jeśli będą na siłowni, to trzeba mi wylosować dwóch innych kompanów no i z pozostałych czterech wylosować po dwóch to innych grup. Są dwie inne możliwości w których tylko oni są razem w grupie, czyli dwa razy trzeba z sześciu pozostałych wylosować czwórkę do siłowni, i do pozostałej grupy.