losowo zad

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

losowo zad

Post autor: Ankaaa993 »

jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania wsrod wszystkich liczb trzycyfrowych liczby ktorej suma syfr jest rowna 2?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

losowo zad

Post autor: scyth »

Wszystkich liczb trzycyfrowych jest 900. Liczb trzycyfrowych, których suma cyfr jest równa dwa, jest 3 (110, 101, 200). Zatem szukane prawdopodobieństwo to...?
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

losowo zad

Post autor: Gacuteek »

{110,101,200}

\(\displaystyle{ \Omega=999-100+1=900}\)

\(\displaystyle{ P=\frac{3}{900}= \frac{1}{300}}\)
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

losowo zad

Post autor: Ankaaa993 »

liczba 200 .... gdzie macie tu sumę cyfr 3? ;p-- 7 maja 2009, o 10:18 --te liczby to: 110, 101, 210, 201 i 300 ...jest ich 5. a prawdopodobienstwo mi wyszlo 1 do 180.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

losowo zad

Post autor: scyth »

Bo napisałaś, że suma cyfr ma być 2 - to masz takie rozwiązanie. Jeśli ma być trzy - może spróbuj to już sama rozwiązać? Widzisz jak należy do tego podejść.-- 7 maja 2009, 10:20 --Napisz czy suma cyfr ma być równa 2, czy ma być równa 3 (wtedy w twoim rozwiązaniu 110 i 101 odpada przecież) czy co najwyżej 3 (wtedy ci kilku brakuje).
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

losowo zad

Post autor: Ankaaa993 »

faktycznie moj błąd przepraszam. ma byc suma 3. juz sama wylicze. dziękuję
ODPOWIEDZ